V tenise sa darilo len Hantuchovej, ktorá hladko postúpila do osemfinále

SITA
30.7.2012 16:23

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová zvíťazila v pondelňajšom zápase 2. kola dvojhry žien na OH v Londýne nad tiež nenasadenou Francúzkou Alizé Cornetovou v ich už deviatom vzájomnom dueli za 78 minút suverénne 6:3, 6:0. Od stavu 2:3 s brejkom si pripísala 10 gemov v rade.

V tenise sa darilo len Hantuchovej, ktorá hladko postúpila do osemfinále
SITA

Hantuchová cez Cornetovú hladko do osemfinále dvojhry

O postup do štvrťfinále bude Hantuchová v stredu v osemfinálovom 3. kole bojovať s úspešnou z neskoršieho stretnutia Yanina Wickmayerová (Belg.) - Caroline Wozniacka (Dán.-8). V tejto štvrtine žrebu je Američanka Serena Williamsová, čerstvo už 5-násobná wimbledonská singlová šampiónka. Hrá sa práve na tráve v All England Lawn Tennis and Croquet Clube.

Bývalá svetová päťka Hantuchová proti Cornetovej ako podávajúca v tretej hre nevyužila stav 30:0 a neskoršie dve loptičky na zisk tohto gemu, ale na stratu servisu okamžite odpovedala rebrejkom na 2:2. Následne sama znova prišla o podanie, tento raz dokonca zo 40:0, a zdalo sa, že na kurte číslo 16 bude čeliť značným problémom. Opak bol pravdou.

Dvadsaťdeväťročná popradská rodáčka Hantuchová má proti 22-ročnej Cornetovej (48. v hodnotení, v minulosti však bola už aj na 11. stupienku) skóre 6:3 zásluhou platnej série teraz už štyroch úspechov. Do pondelka naposledy sa radovala vo februári na "harde" v Aegon aréne NTC v Bratislave v rámci fedcupového súboja predmetných krajín (6:3, 6:4). Na tráve spolu hrali prvý raz. Francúzka v 1. kole dosť prekvapila prekonaním Rakúšanky Tamiry Paszekovej, ani Slovenkin úspech proti Číňanke Na Li nepatril k očakávaným. Zverenkyňa Claudia Pistolesiho Hantuchová má s Wickmayerovou (31.) sľubné skóre 5:0, predvlani ju na tzv. malých MS WTA na Bali v Indonézii zdolala 6:4, 7:6 (5). S niekdajšou líderkou počítačového poradia Wozniackou (8.) síce stojí 1:3, ale pri ostatnom dueli ju vlani v 3. kole parížskeho antukového Roland Garros vyškolila 6:1, 6:3.

Hantuchová, momentálne 33. v renkingu, od aprílového zranenia členka a následnej takmer dvojmesačnej pauzy dlho márne hľadala formu. Našla ju práve včas. Na olympijských hrách štartuje tretí raz: v Aténach aj Pekingu sa lúčila v 2. kole, takže teraz si o jeden zápas zlepšila osobný rekord pod piatimi kruhmi. V pondelok sa v britskej metropole ešte predstaví v 1. kole štvorhry po boku Dominiky Cibulkovej proti poľským sestrám Agnieszke a Urszule Radwanským. 

Dvojhra žien - 2. kolo:
Daniela Hantuchová (SR) - Alizé Cornetová (Fr.) 6:3, 6:0 za 78 minút (45, 33)

Kližan prehral v 1. kole dvojhry s Roddickom

Slovenský tenista Martin Kližan prehral v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry mužov na OH v Londýne s jednoznačne favorizovaným Andym Roddickom za 99 minút dôstojne 5:7, 4:6. Američan je finalistom Wimbledonu 2004, 2005 a 2009, pričom teraz sa v britskej metropole pod piatimi kruhmi hrá práve na tráve v grandslamovom All England Lawn Tennis and Croquet Clube.

Kližan sa v celom tomto premiérovom vzájomnom dueli proti známemu "bombardérovi" na podaní Roddickovi nedostal k brejkbalu, sám bol značne efektívny pri odstraňovaní hrozieb straty servisu. V ôsmej hre, do ktorej vstúpil mankom 0:30, takto uspel trikrát, ale v dvanástom geme s dvoma vlastnými loptičkami na vynútenie si tajbrejku už neodolal - 5:7. V druhom dejstve v druhom geme eliminoval energický ľavák štyri brejkbaly, vo štvrtej hre jeden. V šiestej sa vymanil z nepríjemného skóre 15:30, v ôsmej si znova poradil s jedným brejkbalom Američana, v desiatej vyrovnal z 0:30 na 30:30, lenže skúsený Roddick už nepopustil - premenil tretiu mečbalovú šancu.

"Bolo to dobré. Zahral som niekoľko výborných úderov a dosiahol som dva brejky, ale dobre som podával a posunulo ma to ďalej. Atmosféra je v porovnaní s Wimbledonom odlišná. Navyše, poprechádzal som sa areálom a niekoľko osvedčených trás je pozatváraných, takže akoby som sa zoznamoval s iným dejiskom," cituje Roddicka olympijský portál ONS.

Víťaz nedávneho turnaja ATP v Atlante Roddick napokon využil dva z dovedna trinástich brejkbalov. Mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 19:5, Kližan 27:21. Aj z toho vyplýva, že iniciatíva bola v medzihre na jeho rakete. Američan dal 5 es proti 2 a po svojom prvom podaní si pripísal 90 % takto rozohraných fiftínov. Zvládol 17 z 24 zákrokov pri sieti, zdolaný 13 z 19.

Dvadsaťdeväťročný víťaz newyorských US Open 2003 Roddick (momentálne 21. v počítačovom poradí) vyzve v 2. kole ďalšieho niekdajšieho lídra svetového rebríčka ATP, Srba Novaka Djokoviča, dvojku tohto podujatia i aktuálneho renkingu.

Zverencovi Karola Kučeru Kližanovi napokon nepomohlo, že vďaka nedeľňajšiemu dažďu mal o jeden deň na oddych aj prípravu navyše po minulotýždňovom prieniku do finále antukového turnaja v rakúskom Kitzbüheli. Na olympijských hrách sa ešte predstaví vo štvorhre po boku Lukáša Lacka, pred ktorého sa v pondelok posunul na post národnej jednotky. Ak to počasie dovolí, už podvečer by mali nastúpiť proti Srbom Jankovi Tipsarevičovi a Nenadovi Zimonjičovi.

Úradujúci Tenista roka v SR Kližan figuruje na 52. pozícii v systéme Entry, k 30. júlu si o sedem miest zlepšil doterajší osobný rekord.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan pred mesiacom na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka zdolaním Argentínčana Juana Ignacia Chelu a potrápením Srba Viktora Troického v 2. kole v ďalšom päťsetovom maratóne naznačil, že zďaleka nie je len hráčom vyložene na antuku. Roddick však na nej a len tretí deň po Kližanovom antukovom semifinále bol predsa len priveľkou výzvou.

Kližan plánuje najbližšie hrať na antukovom challengeri v San Maríne. Pred "hardovými" newyorskými US Open sa na tvrdom povrchu v zámorí rozcvičí vo Winstone-Saleme. 

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Andy Roddick (USA) - Martin Kližan (SR) 7:5, 6:4 za 99 minút (46, 53)


Kližan s Lackom prehrali v 1. kole štvorhry

Slovenskí tenisti Martin Kližan a Lukáš Lacko prehrali v pondelňajšom zápase 1. kola štvorhry mužov na OH v Londýne (hrá sa 28. júla - 5. augusta na tráve v All England Lawn Tennis and Croquet Clube vo Wimbledone) s favorizovanými Srbmi Jankom Tipsarevičom a Nenadom Zimonjičom nasadenými ako tretími za 58 minút 3:6, 3:6.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan predtým v rovnaký deň nestačil v 1. kole dvojhry na Američana Andyho Roddicka (5:7, 4:6). Dvadsaťštyriročný piešťanský rodák Lacko už v sobotu na úvod singlovej súťaže prehral s Nemcom Philippom Petzschnerom (6:7 /5/, 1:6), náhradníkom za nedoliečeného Chorváta Iva Karloviča. Obaja Slováci boli debutantmi pod piatimi kruhmi.

Kližan s Lackom v úvodnom sete proti Tipsarevičovi a Zimonjičovi stratili servis na 3:5. Na príjme v deviatej hre vyrovnali z 15:40 na zhodu, ale nepridali nič navyše. V druhej časti neodvrátili tretiu hrozbu za stavu 2:2 a Srbi si už udržali náskok brejku. Pri potvrdzovaní v šiestom geme si poradili s troma brejkbalmi súperov. V deviatej hre sa ešte raz presadili na returne. 

Štvorhra mužov - 1. kolo:
Janko Tipsarevič, Nenad Zimonjič (Srb.-3) - Martin Kližan, Lukáš Lacko (SR) 6:3, 6:3 za 58 minút (27, 31)


Cibulková s Hantuchovou neuspeli v 1. kole štvorhry

Slovenské tenistky Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová prehrali v pondelňajšom stretnutí 1. kola štvorhry žien na OH v Londýne (hrá sa 28. júla - 5. augusta na tráve v All England Lawn Tennis and Croquet Clube vo Wimbledone) s takisto nenasadenými poľskými sestrami Agnieszkou a Urszulou Radwanskými za 69 minút hladko 2:6, 1:6.

Slovenky nezužitkovali jednu šancu na príjme v druhej hre (ukázalo sa, že jedinú v celom súboji), v treťom geme odvrátili štyri hrozby. Za stavu 2:2 však už pri vlastnom servise nezískali ani fiftín. Napokon v rámci tejto fázy zápasu prehrali 7 hier za sebou (2:6, 0:2 z 2:1). Definitívu navodila "poistka" Poliek na returne v piatom geme druhého dejstva. Radwanské sa ešte raz presadili v siedmej hre, čo už znamenalo koniec.

Cibulková po svojom triumfe na podujatí WTA na tvrdom povrchu v kalifornskom Carlsbade podľahla v nedeľu v 1. kole dvojhry bulharskej špecialistke na toto grandslamové dejisko Cvetane Pironkovovej 6:7 (4), 2:6. Hantuchová v pondelok v 2. kole olympijskej singlovej súťaže zdolala Francúzku Alizé Cornetovú presvedčivo 6:3, 6:0.


Štvorhra žien - 1. kolo:
Agnieszka Radwanská, Urszula Radwanská (Poľ.) - Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová (SR) 6:2, 6:1 za 69 minút (39, 30)


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok