Otec dieťaťa musí o interrupcii vedieť. Aký je pozmeňujúci návrh

TA3 TASR
3.12.2019 20:06

Povinnosť počúvania tlkotu srdca plodu pred potratom sa má vypustiť z navrhovanej novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) v pléne predložila pozmeňujúci návrh. V novele však ostane povinnosť vyhotovenia záznamu zo sonografického vyšetrenia.

Otec dieťaťa musí o interrupcii vedieť. Aký je pozmeňujúci návrh
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Nárok na nemocenské

Pozmeňujúci návrh tiež hovorí o tom, že otec počatého dieťaťa má právo "na informáciu o existencii počatého dieťaťa a o tom, že žena chce umelo prerušiť tehotenstvo". Rovnako z neho vyplýva, že umelé prerušenie tehotenstva má byť možné najskôr po uplynutí lehoty 96 hodín od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií žene. Priamo do zákona sa má vložiť rozšírený vzor písomného poučenia pre ženy. Lekár by mal ženu okrem rizík informovať aj o výške materského, rodičovského príspevku a ďalších príspevkoch.

Do zákona by mal pribudnúť aj nárok na nemocenské pre ženu, ktorá požiada o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. Vyplácať by sa jej malo od 21. týždňa tehotenstva, teda už vtedy, keď na nej vidieť prvé znaky tehotenstva. Osobitný dôraz sa má klásť na ochranu osobných údajov.

"Tabletka po" s lekárskym predpisom?

Pozmeňujúci návrh Smolíkovej tiež ráta s tým, že sa postkoitálna antikoncepcia, tzv. "tabletky po" vyradia zo zoznamu liekov, na ktoré nie je potrebný lekársky predpis. Predkladateľka argumentuje tým, že sa tak má zlepšiť ochrana zdravia a ochrana pred teratogénnymi účinkami týchto prípravkov.

Opozičná poslankyňa Jana Cigániková (SaS) kritizovala vyradenie "tabletky po" zo zoznamu liekov, na ktoré netreba lekársky predpis. Vidí v tom hrozbu, že ženy budú siahať po iných riešeniach. Na hrozby v tejto súvislosti upozornila aj nezaradená poslankyňa Simona Petrík. "Ženy budú jasne ohrozené na zdraví a možno aj na živote, ak nebudú mať dostatočný prístup k takejto tabletke," podotkla. "Dôležité je, aby sme v diskusii mali na zreteli aj to, že chceme pomôcť či už ženám, alebo párom," podotkol poslanec Eduard Heger (OĽANO) s tým, že podstúpenie umelého prerušenia tehotenstva nemusí byť len rozhodnutím ženy.

Heger tiež poukázal na to, že vyplácanie nemocenského a utajený pôrod boli tiež súčasťou návrhu OĽANO, ktorý v minulosti v pléne neprešiel. Vynosiť dieťa považuje za lepšiu voľbu a skonštatoval, že vďaka takýmto opatreniam budú mať na to ženy lepšie podmienky. Nezaradení poslanci Natália Blahová a Jozef Rajtár počas dňa hovorili o tom, že by mali predkladatelia návrh novely z programu schôdze stiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok