Nie je to dobrý nápad, tvrdí NBS o presúvaní zlata z Británie

TA3 TASR
3.12.2019 14:36

Presúvať zlato z Veľkej Británie na Slovensko nie je dobrý nápad. Takýto odkaz vyslala politikom Národná banka. Brexit totiž neohrozí zlaté rezervy, ktoré máme v Bank of England. Odborníci preto neodporúčajú ich presun.

Parlament má v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o uznesení k návratu zlata, návrh iniciuje koaličný Smer-SD práve s argumentmi, že sa zlato slabo zhodnocuje, hrozí finančná kríza, dôvodom má byť aj vlečúci sa proces brexitu. NBS vlastní 31,694 ton zlata, depozitárom je Bank of England. Národná banka poslancov v liste informuje, že BoE je druhým najväčším úložiskom zlata na svete a predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom.

Okrem toho, londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu, BoE poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite. "NBS mala zlato uložené v BoE aj v období, keď SR ešte nebola členom Európskej únie. Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v BoE," konštatuje v liste NBS.

V súvislosti s brexitom národná banka v aprílovom stanovisku uvádza, že nepredpokladá odklonenie sa vo fungovaní a celkovej stratégii BoE voči klientom. Prípadné fyzické premiestňovanie zlata je aj finančné náročné a predstavovalo by negatívny vplyv na zisk NBS. "Alternatívne umiestenie by okrem toho automaticky neznamenalo zníženie politického alebo geografického rizika," uvádza NBS. Národná banka vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok