Klíma víťazí nad ľudstvom. Zažívame najteplejšie desaťročie

TA3 TASR
3.12.2019 11:53

Súčasné desaťročie bude najteplejšie v histórii meraní, oznámila OSN vo výročnom hodnotení. V jej správe sú načrtnuté aj javy, ktoré naznačujú, že zmena klímy už začína víťaziť nad schopnosťou ľudstva prispôsobiť sa tejto zmene.

Svetová meteorologická organizácia pridružená k OSN uviedla, že teploty vo svete sú zatiaľ tento rok o 1,1 stupňa Celzia nad priemerom predindustriálneho obdobia. Rok 2019 je na najlepšej ceste zaradiť sa medzi tri najteplejšie roky, aké boli kedy zaznamenané. Merania z celého roka 2019 nebudú k dispozícii ešte niekoľko ďalších mesiacov, pripomenula tlačová agentúra AP.

WMO uviedla, že predbežné údaje o teplotách ukazujú, že roky 2015-2019 a roky 2010-2019 "sú takmer určite najteplejším zaznamenaným päťročným obdobím, respektíve desaťročím". Správa WMO bola v utorok zverejnená popri tohtoročnom klimatickom summite OSN v španielskom Madride - podľa organizácie tento trend otepľovania pokračuje "od 80. rokov 20. storočia, pričom každé nasledujúce desaťročie je teplejšie než to posledné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok