Parlament schválil rozpočet. Je na hrane, priznal Kamenický

TA3 TASR SITA
3.12.2019 11:10

Vládna koalícia presadila v parlamente zákon roka. Za rozpočet hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 61 a štyria sa zdržali. V roku 2020 má byť deficit 0,49 % hrubého domáceho produktu - tak, ako bolo plánované. Diskusia k návrhu rozpočtu trvala len 385 minút a plénum rokovalo o rozpočte najkratšie spomedzi všetkých doterajších schôdzí. V rozprave vystúpili len traja koaliční poslanci.

Kamenický: Rozpočet je na hrane, víťazom sú ľudia

Koalícia rozpočet obhajovala a minister financií Ladislav Kamenický požiadal poslancov, aby zaň zahlasovali a aby sa krajina vyhla provizóriu. "Napriek tomu, že som povedal, že rozpočet je na hrane, víťazom sú ľudia," vyhlásil Kamenický s tým, že viaceré opatrenia im podľa neho pomôžu. Napríklad sa zaviedol príspevok na nákup školských pomôcok pre prvákov základných škôl, zvýšil sa vianočný príspevok, zaviedli sa opatrenia na vymáhanie náhradného výživného, zvýši sa rodičovský príspevok, ale aj príspevok na opatrovanie. Okrem toho sa zvyšujú výdavky rezortu zdravotníctva či ministerstvu práce.

Vplyv na zostavovanie rozpočtu malo aj ochladzovanie ekonomiky. "Sú nižšie príjmy, ako som očakával, ako mal môj predchodca. Zostavenie rozpočtu nebolo jednoduché," podotkol Kamenický. Slovensko má však podľa neho tretí najnižší verejný dlh. "Kto nedodržiava zákon o dlhovej brzde? Zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý je najprísnejší v Európskej únii. Deficit 0,49 % HDP nie je žiadna katastrofa pre ekonomiku," adresoval opozičným kritikom rozpočtu Kamenický, ktorý odmieta vyhlásenia, že Slovensko ide "gréckou cestou". "Slovensko zďaleka nie je na tejto ceste, nie sme zadlžení tak, ako tvrdíte, plníme prísnejšie kritériá ako stanovuje Európska únia," vyhlásil v súvislosti s opozičnou kritikou Kamenický.

Slovensku sa v tomto roku nepodarí dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Deficit verejných financií má dosiahnuť 0,68 % hrubého domáceho produktu. V budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 % HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021.

Rozpočet počíta však s poklesom úrovne verejného dlhu v budúcom roku tesne pod hranicu 50 % HDP (49,9 %). Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 % HDP.

O miliardu väčší ako tohtoročný

SaS zhodnotila parlamentnú diskusiu o rozpočte ako frašku, v ktorej neboli vypočuté odborné argumenty a do rozpravy sa zapájala výhradne len opozícia. A to vraj aj napriek tomu, že Robert Fico chcel vytvoriť dostatočný priestor na kvalitné prerokovanie zákona roka.

„Zostaviť vyvážený, zodpovedný a udržateľný rozpočet je umenie aj v štandardnom prostredí. Dnes, v čase nahrávok z Kočnerovej Threemy, je priam nemožné uveriť, že schválený rozpočet je realistický. V sude je navŕtaných príliš veľa dier, aby ho pán minister dokázal naplniť. Dokonca aj minister Ladislav Kamenický musel priznať, že je zle a preto navrhol limitov strop na výdavky pre celú verejnú správu. Hroziaci deficit 2020 je rovnaká hodnota ako celé naše zlaté rezervy nazhromaždené za sto rokov. Aj toto dokazuje, ako populisticky vláda Smeru narába s peniazmi nás všetkých,“ uviedol poslanec Marián Viskupič.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár pred časom upozornil, že budúcoročný rozpočet je o miliardu väčší ako tohtoročný, z tejto sumy ale podľa jeho slov bude profitovať oblasť školstva, zdravotníctva, ako aj sociálna oblasť. Tieto tri oblasti podľa Bugára berú z rozpočtu viac ako tri štvrtiny. "Toto si musíme dovoliť, ak Slovensku záleží na tom, aby demografická krivka bola iná. Preto sme dali aj rôzne iné návrhy," podotkol Bugár s tým, že súhlasí, že je potrebné zlepšiť výber daní, napríklad daň z pridanej hodnoty. Bugárovci sa rozhodli za rozpočet zahlasovať a nepovažovali za dobré, keby bolo pred voľbami rozpočtové provizórium. "Na jednej strane by platilo provizórium, menej by dostali jednotlivé rezorty," vysvetlil Bugár.

Dostál: Ďalší z prejavov nezodpovedného vládnutia

Opozícia návrh rozpočtu kritizovala a upozorňovala na viaceré riziká. "Návrh rozpočtu je len ďalším z prejavov nezodpovedného vládnutia, odkedy je pri moci Smer-SD. Teraz sa to snaží premiér Peter Pellegrini prekryť rečami o zodpovednej zmene. Je však nezmysel, aby akúkoľvek zmenu dokázala priniesť politická sila, ktorá má za sebou 12 rokov nezodpovedného vládnutia," vyhlásil počas rokovania poslanec Ondrej Dostál zo SaS. Podľa Dostála sa vláda snažila zmäkčiť zákon o rozpočtovej zodpovednosti. "Vlády Smeru-SD kradnú a umožňujú kradnutie," tvrdí s tým, že rôzne sociálne balíčky "majú ľuďom len zalepiť oči". "Balíčky nie sú zadarmo, musí ich niekto zaplatiť. Kto? Zase len ľudia," myslí si Dostál. 

Na druhej strane však vláda podľa neho berie prostredníctvom daní. "Musela prísť úvaha, že sa zvýši daň z cigariet, ale to sa predsedovi SNS Andrejovi Dankovi nepáčilo, lebo to by si všetci všimli. Tak sa vymyslel kreatívny účtovnícky ťah s bankovým odvodom, to sa prejaví na bankových poplatkoch," vymenoval Dostál.

Ladislav Kamenický k rekordne krátkemu rokovaniu o rozpočte: "Očakával som, že tu strávim štyri, päť dní. Mnohí z vás sa snažia urobiť z tejto diskusie politickú kampaň. Je to, bohužiaľ, obraz dnešnej doby a politickej kultúry."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok