Kupoval hlasy, tvrdí Matovič o premiérovi. Odbory to odmietli

TA3 TASR SITA
2.12.2019 14:14

Peter Pellegrini aj predseda Odborového zväzu polície Viktor Kiss odmietajú, že by si premiér zvyšovaním platov policajtov kupoval ich hlasy pred voľbami. Reagovali na medializovanú nahrávku, na ktorej Pellegrini hovorí o príplatkoch pre policajtov. Igor Matovič trvá na tom, že išlo o kupovanie hlasov.

Pellegrini: Išlo o verejné stretnutie

Predseda vlády Peter Pellegrini trvá na tom, že si svojím vystúpením na konferencii policajtov nekupoval ich hlasy. V reakcii na predsedu OĽaNO Igora Matoviča uviedol, že išlo o verejný prejav, teda jeho tvrdenia neboli tajné.

Podľa Pellegriniho išlo o verejné stretnutie s policajnými odborovými organizáciami z celého Slovenska, kde bolo viacero médií a každý si mohol robiť záznam. Odmieta, že by hovoril niečo tajné, z čoho by sa mala robiť senzácia.
"Je logické, že keď sa nás spýtali, že kde majú garanciu, že im niekto na tieto osobné príplatky v budúcnosti nesiahne, moja odpoveď bola jasná a zrozumiteľná. Bola to odpoveď na otázku, že, samozrejme, pokiaľ som predsedom vlády, môžem garantovať, že im nikto na tieto osobné príplatky nesiahne, ale čo bude po voľbách, to už ja zaručiť samozrejme neviem," povedal Pellegrini novinárom s tým, že ide o štandardné vyjadrenie, ktoré používa aj pri iných sociálnych opatreniach.

Podľa odborov nežiadal o podporu

"Tieto zvyšovania platov neboli ani v tichosti ani nejakým spôsobom utajovane dohodnuté a určite nesúhlasím, že by to malo byť kupovanie hlasov policajtov vo voľbách," vyhlásil aj odborár Kiss. Premiér podľa neho nikoho nežiadal, aby vo voľbách podporil jeho alebo určitú stranu. Dodal, že policajti si svojou prácou zvýšenie platov zaslúžili. Zároveň poukázal na to, že zvyšovanie dohadovali dlhší čas.

Dôvodom bolo aj tohtoročné zvyšovanie platov vojakov. Zväz upozorňoval na možné odchody policajtov k armáde, ktoré by mohli mzdové rozdiely spôsobiť. Zvyšovanie platov oznámil premiér podľa Kissa na kongrese policajtov, ktorý sa konal 6. a 7. novembra.

"Do tej doby nebolo všetko isté, túto situáciu ešte potrebovali prebrať na Bezpečnostnej rade štátu, odkiaľ prišli s tým, že to bolo odobrené," zdôvodnil s tým, že prítomných bolo 170 delegátov. "Všetkým povedal, povedzte to ďalej, aj ostatným," dodal na adresu premiéra. Premiér na nahrávke hovorí o príplatkoch pre policajtov vo výške 120 eur, respektíve 160 eur pre príslušníkov v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Igor Matovič cez víkend avizoval, že v pondelok zverejní nahrávku s premiérom Petrom Pellegrinim. Predseda vlády sa má na nej dohovárať s policajnými odborármi o zvyšovaní platov. "Natvrdo dôkaz o tom, že si kupujete policajtov," komentoval Matovič jej obsah. Premiérov prejav na sneme policajných odborov sa však už dá nájsť aj na oficiálnom Youtube kanáli Petra Pellegriniho.

Či aj v marci, to už povie nová vláda

Igor Matovič v súvislosti s nahrávkou premiéra Petra Pellegriniho vyhlásil, že jeho kritika nie je útok na policajtov. Uznáva, že veľká časť nich vykonáva nebezpečnú prácu za neprimerane malý plat. Matovič považuje Pellegeriniho slová o príplatkoch policajtom za volebnú korupciu a kupovanie hlasov. Matovič tvrdí, že má "inú časť nahrávky" ako bola zverejnená. Premiér na nej hovorí, odkedy budú policajti dostávať príplatky a uvedie, že to, či ich budú dostávať dlhodobo, bude už na novej garnitúre. 

Matovič citoval Pellegriniho slová z nahrávky, kde hovorí, že zvýšenie vybavila ministerka vnútra Denisa Saková. "Ja som sa jej pýtal, či je schopná to spraviť, má na to mechanizmus, nejakým plošným papierom to podpíše, čiže sa to stíha," citoval Matovič premiérové slová s tým, že chceli stihnúť zvýšenie do volieb. Avizoval podnet na štátnu volebnú komisiu.

Premiér na nahrávke hovorí o príplatkoch pre policajtov, hasičov a záchranárov horskej služby vo výške 120 eur, respektíve 160 eur pre policajtov v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
Rozhodnutie o zvýšení osobného príplatku podľa Pellegriniho slov nie je jednorazové, má platiť dlhodobo, už od prvého decembra tohto roku. "Či aj v marci, to už povie nová vláda. Ja vám môžem povedať, že ak budem ja premiér, tak aj v marci, aj apríli," povedal v nahrávke.
Poslanec Gábor Grendel v tejto súvislosti dodal, že ak bude hnutie súčasťou vlády, sociálne opatrenia rušiť nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok