Spochybnili proces. Trumpov tím na vypočúvanie nepríde

TA3 TASR
2.12.2019 06:39

Biely dom sa nezúčastní na prvých vypočúvaniach v právnom výbore Snemovne reprezentantov, ktoré kongresmani stanovili v rámci vyšetrovania amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil to Trumpov právnik.

Dostane spravodlivý proces?

"Nemožno od nás očakávať, že sa zúčastníme na vypočúvaní, keď svedkovia zatiaľ neboli menovaní a keď stále nie je jasné, či právny výbor poskytne prezidentovi spravodlivý proces prostredníctvom dodatočných vypočúvaní," uviedol právny poradca Bieleho domu Pat Cipollone v liste predsedovi právneho výboru Snemovne reprezentantov, demokratovi Jerrymu Nadlerovi.

"V súlade s tým nemáme na základe súčasných okolností v úmysle zúčastniť sa na stredajšom vypočúvaní," citovala právnika agentúra AFP. Cipolloneho však nevylúčil účasť Bieleho domu na všetkých vypočúvaniach. Nadlera požiadal o ďalšie podrobnosti o tom, ako bude vyšetrovanie vedené, s tým, že mu odpoveď doručí do najbližšieho piatka. Právny výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA začne v stredu 4. decembra ďalšiu fázu vypočúvaní v rámci vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Vyšetrovanie dosiaľ viedol výbor snemovne pre tajné služby. Právny výbor bude teraz posudzovať, či získané dôkazy spĺňajú ústavné požiadavky na oficiálnu obžalobu voči Trumpovi - a ak áno, čo by mala obsahovať. Podľa AFP sa očakáva, že výbor zváži najmenej štyri body impeachmentu, a to zneužitie právomocí, úplatkárstvo, pohŕdanie Kongresom a marenie spravodlivosti.

Obvinenia Trumpa

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov ovládanej demokratmi sa zameriava na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vyšetrovanie prebiehajúce v snemovni môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi a v takom prípade by sa Trump stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA, po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde majú republikáni väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok