Počas Black Friday došlo v Haagu k útoku, zranení sú neplnoletí

TA3 ČTK TASR
29.11.2019 20:47

Útočník zaútočil nožom v piatok večer v rušnej nákupnej štvrti v centre holandského Haagu na troch ľudí a všetko to boli neplnoleté osoby. Polícia pátra po podozrivom.

Pár hodín po útoku v Londýne

K útoku došlo len niekoľko hodín po tom, čo muž s vestou s falošnými výbušninami zaútočil nožom na ľudí v Londýne, dvoch z nich zabil a troch zranil. Spacifikovala ho skupina okoloidúcich a potom ho smrteľne postrelili policajti, keď prišli na miesto. Londýnska polícia vyšetruje tento prípad ako teroristický útok.

Hovorkyňa holandskej polície Marije Kuiperová uviedla, že je ešte príliš skoro tvrdiť, že za útokom v Haagu bol teroristický motív. Tri zranené neplnoleté osoby už prepustili z nemocnice. Nie je známe, či zranenia utrpeli, keď spanikárili davy ľudí nakupujúcich vianočné darčeky v zľave na Čierny piatok (Black Friday), vyhlásila polícia. K útoku bodnou zbraňou došlo okolo 19.45 h - muž zaútočil na niekoľko ľudí na ulici. Úrady vtedy možný motív ani nenaznačili.

"Každý scenár pokladáme za možný," povedala policajná hovorkyňa Kuiperová. K incidentu došlo na ulici Grote Marktstraat, kde bolo v tom čase veľké množstvo ľudí a vianočnými ozdobami skrášlené supermarkety a luxusné obchody svietili do tmy.

Okolie útoku uzatvorili

Polícia uzatvorila široké okolie útoku, ľudia sa mohli prizerať len z diaľky. Haagska polícia informovala, že pátra po mužovi "s jemne tmavou pokožkou" a kučeravými vlasmi, vo veku približne 40 až 50 rokov. Na sebe mal čiernu vrchnú časť oblečenia, šatku a sivé joggingové tepláky.

Holandsko šokoval podobný útok nožom, ktorý sa stal pred rokom v Amsterdame - vtedy utrpeli zranenia dvaja americkí turisti a podľa prokuratúry mal incident "teroristický motív". Holandsko zažilo už sériu teroristických útokov a sprisahaní, hoci nie takého rozsahu, ako iné európske krajiny. V marci zahynuli štyria ľudia, keď muž narodený v Turecku spustil streľbu v električke v holandskom meste Utrecht.

Holandská polícia zatkla v pondelok 25. novembra dvoch podozrivých džihádistov, jedného z nich v Haagu, a obvinila ich z plánovania teroristického útoku s použitím bômb samovražedných atentátnikov a áut naložených bombami. Začiatkom tohto mesiaca odsúdili Pakistanca na desať rokov väzenia za prípravu vraždy krajne pravicového holandského politika Geerta Wildersa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok