Ukrajina a Rusko oslávili deň námorníctva veľkolepou prehliadkou

TASR
30.7.2012 09:24

Ukrajina s Ruskom v nedeľu oslávili deň námorníctva veľkolepou spoločnou prehliadkou v čiernomorskom prístave Sevastopoľ, oznámila agentúra RIA Novosti.

Ukrajina a Rusko oslávili deň námorníctva veľkolepou prehliadkou
SITA

Podľa ukrajinskej polície sa prehliadke ukrajinského námorníctva a ruskej Čiernomorskej flotily prizeralo vyše 50.000 ľudí, ktorí sa brehoch Sevastopoľského zálivu zhromaždili z celého Krymského polostrova.

Súčasťou prehliadky bola ukážka vylodenia námornej pechoty z výsadkových lodí, paľba torpédami na určené ciele či simulované súboje rôznych typov vojnových plavidiel. Divákom sa predviedli aj ponorky, mínolovky a raketové lode.

"Spoločná oslava demonštruje novú úroveň vzťahov medzi našimi krajinami," komentoval ukrajinský minister obrany Dmytro Salamatin. Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Fedotenkov zdôraznil, že námorníci oboch krajín opäť po mnohých rokoch slávili svoj sviatok spoločne a vyjadril presvedčenie, že sa to stane tradíciou.

Ruská čiernomorská flotila si dlhodobo prenajíma námornú základňu v ukrajinskom Sevastopoli. Ukrajina v roku 2010 súhlasila s predĺžením prenájmu na ďalších 25 rokov (po vypršaní súčasného prenájmu v roku 2017) výmenou za 30-percentné zníženie cien ruského plynu. Podľa analytikov to signalizovalo opätovný príklon Kyjeva smerom k Moskve po nástupe ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok