Našli perfektne zachované praveké mláďa. Druh je záhadou

TA3 SITA
28.11.2019 15:20

Na Sibíri objavili takmer perfektne zachované telo pravekého šteňaťa. Zvieratko, ktoré je staré 18-tisíc rokov, je však pre vedcov záhadou, pretože sa im dosiaľ nepodarilo určiť, či je to mláďa vlka alebo psa.

Našli perfektne zachované praveké mláďa. Druh je záhadou
SITA/AP (ilustračné foto)

Telo malej psovitej šelmy objavili hľadači klov ešte v lete 2018 v permafroste blízko rieky Indigirka severovýchodne od mesta Jakutsk, uvádza britský denník The Guardian. Šteňa je mimoriadne zachované, má nedotknuté zuby, kožušinu i ňufák.

Experti zo švédskeho Centra pre paleogenetiku prostredníctvom rádiokarbónovej metódy datovania rebrovej kosti tvora potvrdili, že bol zamrznutý približne 18-tisíc rokov. Analýza genómu zase odhalila že to bol samec. Podľa vedcov mal dva mesiace, keď zomrel. Aj napriek rozsiahlym testom DNA sa však vedcom nepodarilo určiť jeho druh.

Podľa Davida Stantona zo spomínaného výskumného centra je zvyčajne pomerne jednoduché určiť rozdiely medzi psom a vlkom. "Už máme z toho veľa dát a s takým množstvom dát by sa dalo očakávať, že sa bude dať povedať, či to bolo jedno alebo druhé. Fakt, že to nevieme, by mohol naznačovať, že je z populácie, ktorá bola predchodcom oboch - psov i vlkov," priblížil nález pre televíziu CNN s tým, že obdobie, z ktorého šteňa pochádza, je "veľmi zaujímavým časom z hľadiska evolúcie vlkov a psov""Nevieme, kedy presne boli psy domestikované, ale mohlo to byť približne v tom čase. Zaujíma nás, či je to naozaj pes alebo vlk, alebo možno niečo medzitým," dodal.

Švédski vedci po konzultácii s ruskými kolegami pomenovali objavené šteňa Dogor, čo v jakutštine znamená priateľ. Plánujú na ňom vykonať ďalšie testy, ktoré by im mohli pomôcť osvetliť jeho pôvod. Odborníci pracujú s viacerými teóriami. Mohol by to byť raný druh moderného vlka alebo veľmi neskorý druh vlka z doby ľadovej, no i veľmi skorý exemplár domestikovaného psa. Ak by sa potvrdilo, že je Dogor pes, bol by to najstarší pes, ktorého kedy na svete našli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok