Johnsonova strana je favoritom volieb, labouristom šance pohasínajú

TA3 TASR
28.11.2019 12:47

Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona by mala získať v decembrových predčasných voľbách pohodlnú väčšinu v parlamente. Vyplynulo to z najnovšieho predvolebného prieskumu. Na druhej strane opozičným labouristom šance na vládnutie pohasínajú.

V prieskumoch výrazne vedú

Dva týždne pred britskými predčasnými parlamentnými voľbami naplánovanými na 12. decembra vystupňovali opoziční liberálni demokrati útoky na konzervatívcov premiéra Borisa Johnsona, ktorí však v najnovšom prieskume verejnej mienky výrazne vedú.

Líderka Liberálnodemokratickej strany Jo Swinsonová na Johnsonovu adresu povedala, že povláčil úrad britského premiéra "v bahne" a že mu nemožno veriť ani slovo. Podľa Swinsonovej Johnson sľúbil, že Britániu vyvedie z EÚ, čo neurobil, a zároveň sľúbil, že nikdy nepožiada Úniu o odklad brexitu, a predsa o odklad napokon požiadal.

Labouristi by značne stratili

Z vo štvrtok zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil renomovaný inštitút YouGov, však vyplýva, že Johnsonovi konzervatívci by v 650-člennej Dolnej snemovni získali 359 kresiel. To je výrazne viac než v posledných voľbách v roku 2017, keď obsadili 317 kresiel.

Veľké straty by utrpeli opoziční labouristi, ktorí by získali len 211 poslancov, čo je o vyše 50 menej než pred dvoma rokmi. Labouristi by tak získali len o dva mandáty viac ako vo voľbách v roku 1983, čo bolo označované za katastrofálny neúspech. Škótska národná strana by podľa tohto prieskumu obsadila 43 kresiel a Liberálni demokrati 13. Ani jedno kreslo by si nevybojovala Strana brexitu známeho euroskeptika Nigela Faragea. Inštitút YouGov zostavil svoj komplexný model voličských preferencii na základe odpovedí 100.000 respondentov poskytnutých v priebehu siedmich dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok