Justíciu čakajú zmeny, vláda reagovala na Kočnerove správy

TA3 SITA TASR
28.11.2019 07:17

Vláda odobrila legislatívne zmeny v justícii, ktoré reagujú na rozsiahle podozrenia, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema.

Najväčšou novinkou je rozšírenie dôvodov na pozastavenie výkonu funkcie sudcu a pritom sa zmeny dotknú aj súdnej rady, ktorá bude v prípade súhlasu národnej rady hlasovať o všetkom verejne. Legislatíva bude okamžite predložená do parlamentu. Návrh na pozastavenie výkonu funkcie bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady, alebo predseda najvyššieho súdu. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada.

"Pri prokurátoroch bude o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora rozhodovať generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov SR alebo, v prípade konania bez návrhu, s jej predchádzajúcim súhlasom," uviedol predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý návrh legislatívnej zmeny na rokovanie vlády predložil. Pozastavenie výkonu funkcie sudcu či prokurátora plynie dovtedy, kým nepominú dôvody rozhodnutia, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou jeho predĺženia najviac o ďalších šesť mesiacov.

Dôvodom prijímaných opatrení je podľa premiéra nevyhnutnosť posilniť dôveru verejnosti v súdny systém a prokuratúru a v tejto súvislosti prijať konkrétne legislatívne opatrenia tak, aby mohli byť účinné čo najskôr.
"Aj keď súčasná právna úprava umožňuje dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu, ako aj výkon funkcie prokurátora z taxatívnych dôvodov, tieto sa však neuplatňujú zo strany príslušných orgánov v dostatočnej miere, preto je potrebné tieto dôvody rozšíriť o ďalšie, ktoré budú zohľadňovať potrebu dôveryhodnosti súdnictva a jeho dobrú povesť," zdôvodnil vládou schválený návrh premiér. Upozornil na to, že navrhované opatrenia nereagujú len na vzniknutú situáciu, ale majú zabezpečiť predchádzanie vzniku súčasného stavu v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok