Zverejnili detaily z megakrádeže, zmizli vzácne predmety

TA3 TASR
28.11.2019 00:47

Skupina lupičov, ktorí vykradli nadránom múzeum historických klenotov Grünes Gewölbe v Drážďanoch, ukoristila 11 predmetov, ako aj časti dvoch ďalších vystavených kusov a súpravu sukňových gombíkov. Ukradnuté klenoty sa nachádzali vo vitríne s približne 100 položkami, uviedla po inventarizácii správa múzea.

Zverejnili detaily z megakrádeže, zmizli vzácne predmety
SITA/AP

Pátrajú po podozrivých

Podľa vyjadrenia Štátnych umeleckých zbierok v Drážďanoch, ktoré priniesla tlačová agentúra DPA, zo zbierky zmizli okrem iných drahocenností aj šperky vykladané briliantmi, ktoré v minulosti patrili saskej kráľovnej Amálii Auguste. Drážďanská polícia v stredu oznámila, že v súvislosti s lúpežou pátra po štyroch podozrivých osobách. Po tom, ako v pondelok večer požiadala možných svedkov o informácie, dostala 205 jednotlivých podnetov, ktoré v súčasnosti vyhodnocuje.

Do prísne stráženej klenotnice Rezidenčného zámku v centre metropoly Saska sa vlámala dvojica lupičov, ktorá je zachytená na zverejnených záberoch z bezpečnostnej kamery. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že ďalší dvaja spolupáchatelia zostali čakať pred budovou.

Kriminalisti tiež potvrdili, že s lúpežou súvisia i dva požiare, ktoré vypukli bezprostredne pred a po nej. Niektoré denníky ešte v pondelok zverejnili správy, podľa ktorých mohla byť danom čase prerušená dodávka elektriny do múzea v dôsledku požiaru rozvodnej skrine.

Lupiči vraj dokázali "nemožné"

Riaditeľ samotného múzea Dirk Syndram povedal, že to, čo dokázali lupiči, bolo takmer "nemožné". Zväz nemeckých múzeí potvrdil, že bezpečnostné systémy v drážďanskom Rezidenčnom zámku zodpovedajú medzinárodným štandardom a vlámanie veľmi rýchlo odhalili. Vedúci 20-členného tímu vyšetrovateľov Olaf Richter vyjadril presvedčenie, že lúpež bola mimoriadne dobre pripravená i vykonaná.

Múzeum Grünes Gewölbe zostalo aj v stredu zatvorená pre verejnosť, zvyšné časti zámku však boli opäť prístupné, hoci v klenotnici stále pracovali policajní špecialisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok