Pôdu vraj neponúkli farmárom, ale firme blízkej Gálovi, tvrdí OĽANO

TA3 TASR SITA
27.11.2019 14:20

Slovenský pozemkový fond vo štvrtok 28. novembra v dedine Horné Saliby v okrese Galanta pripraví farmárov o pôdu, ktorú dlhodobo obrábajú. SPF bez toho, aby súčasným nájomcom ponúkol nájom pôdy, sa chystá podpísať nájomnú zmluvu na 617 hektárov s firmou s vlaňajšími tržbami okolo 100 eur a s ľuďmi, ktorí sú blízki ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi.

Pôdu vraj neponúkli farmárom, ale firme blízkej Gálovi, tvrdí OĽANO
SITA/Branislav Bibel

Uviedol to na brífingu predseda OĽANO Igor Matovič, za účasti poslanca národnej rady Martina Fecka a dotknutých farmárov. Podobných zmlúv podľa Matoviča pozemkový fond pripravil "desiatky". Zmluvou, o ktorej sa farmári dozvedeli minulý týždeň z internetu, sa podľa Matoviča ide prenajať pôda v katastri obce Horné Saliby na obdobie do 31. októbra 2033. "Ak to bude dokonané, v súčasnosti hospodáriaci farmári prídu o podstatnú časť pôdy, na ktorej 30 rokov podnikajú," upozornil líder OĽANO.

Farmári prídu podľa neho o pôdu bez toho, aby im SPF poslal SMS alebo zatelefonoval, či poslal nejaký list. "SPF chce podpísať zmluvu s firmou, ktorá mala v minulom roku tržby 160 eur a stratu 112 eur, nemá žiadny majetok a nikdy nepodnikala v poľnohospodárstve. Firma je príliš blízko ku Gáborovi Gálovi, respektíve k ľuďom, ktorí k nemu majú blízko," podčiarkol Matovič.

Fecko vyzval generálnu riaditeľku SPF Adrianu Šklíbovú a ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby urobili koniec návrhu predmetnej nájomnej zmluvy na pôdu v Horných Salibách. "Dajte šancu čestnosti a spravodlivosti a domácim etablovaným agropodnikateľom. Neberte im spod nôh ich výrobný prostriedok," doplnil Fecko.

Slovenský pozemkový fond sa voči obvineniam ohradil. „Postupujeme podľa platných predpisov, ktoré jasne definujú podmienky prenájmu pozemkov od SPF. Pokiaľ ide o predmet podnikania, príslušné vládne nariadenie ustanovuje len podmienku, aby žiadateľ mal v predmete činnosti poľnohospodársku výrobu,“ hovorí Adriana Šklíbová, generálna riaditeľka SPF. Zároveň dodáva, že podmienky týkajúce sa hospodárskych výsledkov žiadateľa nariadenie neustanovuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok