Slovensko dostane vlastnú verejnú lodnú dopravu, schválili poslanci

TA3 TASR
27.11.2019 12:03

Na Slovensku sa má zaviesť verejný dopravca vykonávajúci pravidelnú vnútroštátnu verejnú osobnú lodnú dopravu. Počíta s tým návrh zákona o vnútrozemskej plavbe z dielne ministerstva dopravy, ktorý schválil parlament.

Slovensko dostane vlastnú verejnú lodnú dopravu, schválili poslanci
TASR/Pavol Zachar

Objednávateľom má byť ministerstvo

Zámerom návrhu zákona je ustanoviť zavedenie výkonov vo verejnom záujme vo verejnej osobnej lodnej doprave a v tej súvislosti aj zaviesť verejného dopravcu. Návrh počíta aj s rozšírením osobitných povinností pre verejného dopravcu, ustanovením oprávnení dopravcu voči cestujúcim, ale aj s doplnením povinností cestujúceho v osobnej lodnej doprave.

Objednávateľom má byť ministerstvo, ktoré si na zabezpečenie dopravnej obslužnosti územia objedná u licencovaného verejného dopravcu dopravnú službu v pravidelnej vnútroštátnej verejnej osobnej lodnej doprave. Poskytovanie dopravných služieb vo verejnom záujme sa zabezpečí zmluvou o dopravných službách.

Na úhradu týchto služieb by mal objednávateľovi poskytnúť vyšší územný celok príspevok vo výške 45 % z úhrady za objednanú dopravnú službu. Ak bude trasa prechádzať dvoma a viacerými vyššími územnými celkami, každý z nich by sa na príspevku mal podieľať v pomere dĺžky prepravnej trasy k celkovej trase. Zvyšných 55 % by mal uhradiť objednávateľ. Na úhradu nákladov dopravných služieb môžu prispieť obce a aj iné osoby, ktorých požiadavky na dopravné služby boli zohľadnené v pláne dopravnej obslužnosti.

Krok k ekologickejšej doprave

"Na poskytovanie dopravných služieb vo verejnom záujme v osobnej doprave sa ustanovuje podmienka pre verejného dopravcu mať licenciu a byť finančne spôsobilým," konštatuje rezort doprav. Úpravou by mal prejsť aj pojem dopravná obslužnosť. Doplniť sa zároveň majú ustanovenia o pláne dopravnej obslužnosti a jeho obsahu a tiež o zmluve o dopravných službách.

Návrh zavedenia výkonov vo verejnom záujme v osobnej doprave vychádza z analýzy vnútrozemskej vodnej dopravy so zameraním sa na vyplnenie priestoru a zapojenia osobnej lodnej dopravy do systému verejnej osobnej dopravy SR. Týmto krokom by sa mal podporiť posun k ekologicky šetrnému dopravnému systému. MDV navrhuje účinnosť zákona na 1. januára 2020.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca Jaroslava Bašku (Smer-SD). Priblížil, že vzišiel z rokovania samosprávnych krajov. Jeho prijatie umožní obciam objednať si dopravné služby prostredníctvom vozidiel s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane šoféra. Ide o objednanie dopravy menšími automobilmi, ak nie je dostatočne zabezpečená dopravná obslužnosť územia pravidelnou dopravou ani železničnou dopravou. Musí sa zároveň preukázať, že je to ekonomicky výhodnejšie ako objednanie autobusu alebo autokaru. "Keď si obec zmyslí, že potrebuje odvoz, tak tento malý automobil bude zabezpečený," vysvetlil Baška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok