Barteková dostala odmenu za dlhú cieľavedomú prípravu

SITA, TA3
29.7.2012 18:42

Pred odchodom do Pekingu hovorila, že by chcela v skeete získať cenný kov. Na strelnici Royal Artillery Barracks vo Woolwichi v juhovýchodnom Londýne vybojovala bronz. Postarala sa tak o štvrtú streleckú medailu Slovenska z olympijských hier v histórii.

"Je to zaslúžená medaila za dlhú prípravu, ktorú som absolvovala. Bol to dnes veľký boj. Včera som mala menej sebavedomia, bojovala som najmä sama so sebou, dnes už len s terčmi. Bojovala som dobre, bojovala som ako som mala všetko natrénované. Ráno som vstala a povedala som si, že to bude dobré. Veľká vďaka patrí trénerovi Sedlákovi, ktorý ma skvele pripravil. Medaila je síce bronzová, ale pre mňa má cenu zlata," povedala krátko po skončení súťaže v mixzóne slovenským novinárom usmievavá Danka Barteková.
Prvý slovenský londýnsky úspech sa zrodil v dramatickom závere pretekov, keď o pódiovom umiestnení rozhodol až dodatočný k. o. rozstrel medzi Bartekovou s Ruskou Marinou Belikovovou, ktorú zdolala 4:3. Olympijskou víťazkou sa suverénnym spôsobom stala Američanka Kimberly Rhodová z USA, ktorá v celých pretekoch minula jediný terč a výkonom 99 terčov (74+25) vyrovnala finálový svetový rekord. "Rozstrel sme dlhodobo trénovali, verila som si v ňom. Dala som do neho všetko. Povedala som si, že teraz všetko alebo nič, ale bola som pokojná," poznamenala Barteková.

Strelkyňa pochádzajúca z poľovníckej rodiny začala nedeľňajšiu súťaž na londýnskej strelnici, kde v apríli 2012 bola druhá na podujatí Svetového pohára, excelentne. Na úvod trafila všetkých 25 asfaltových "holubov" a usadila sa na líderskej pozícii. V druhej položke trikrát zaváhala a klesla priebežne na 3. stupienok. V záverečnej kvalifikačnej časti spravila dve chyby, ale súčet 70 terčov (25-22-23) jej vyniesol v konkurencii 17 štartujúcich nádejnú 2. pozíciu pred popoludňajším finále, v ktorom malo Slovensko prvýkrát svoju zástupkyňu v tejto disciplíne žien. Pri svojej druhej účasti na OH išla 27-ročná Slovenka do svojho premiérového finále s odstupom štyroch terčov na vedúcu Rhodovú (74 - olympijský rekord). "Z úvodu kvalifikácie som mala dobré pocity, takýto začiatok je snom asi každého športovca. Po tomto začiatku som si mohla veľmi dôverovať. Druhé stanovište je v Londýne najťažšie, ale aj to som zvládla, čo bolo dôležité. Posledné tretie stanovište som na konci trochu pokazila, ale do finále som postupovala s dobrým výsledkom," uviedla D. Barteková.

Zverenka Juraja Sedláka začala finále chybou, zaváhala aj pri 8., 11., 12. a 20. terči. Pred poslednou sériou výstrelov bola štvrtá, pričom zaostávala za dvojicou Wej Ning - Belikovová o jediný bod. Číňanka nezaváhala, Ruska však áno, čo rodáčka z Trenčína - hoci bola vo finálovej položke zo šestice finalistiek výsledkovo najslabšia - využila, aby sa nu ňu dotiahla a s celkovým súčtom 90 bodov si vynútila rozstrel o 3. miesto. "Dnes to bolo moje prvé olympijské finále, myslela som si, že ho odstrieľam ešte lepšie. Škoda prvé neúspešného výstrelu. Nerozhodil ma však, hneď som si vybavila finále zo Svetového pohára v Káhire, kde som dala napokon 24 terčov. Škoda trojky, kde veľmi pracovali nervy. Chybovala však každá. Napokon to dobre dopadlo. Ženská streľba je špecifická, výsledky sa počítajú až po poslednom terči. Na pozícii osem je síce najjednoduchší terč, ale rozhoduje preteky. Mala som stále v hlave, že to všetko dobre dopadne. Pred finále som však rúbala vyššie," priznala členka SŠŠR MV SR.
Skeetarky sa na strelnici museli v nedeľu vyrovnať s rôznymi typmi počasia - bolo slnečno, potom sa zatiahlo, prišiel dážď a navyše sa vietor neustále točil. Bartekovábola pripravená na všetky možné londýnske podmienky. Podriadila tomu predolympijské sústredenia a tréningy. V nedeľu sa sústredila na svoju súťaž od rána. Absolvovala rozcvičku i suchý tréning, po odstrieľanej položke pracovala na ďalšom kole. Rozptyľovala ju aspoň trochu hudba, počúvala aj Janu Kirschner. Pri súťaží mala pri sebe uterák i dáždnik, keby sa priveľmi rozpršalo a potrebovala sa medzi jednotlivými výstrelmi brániť pred nepríjemnými kvapkami. "Bola som pripravená na všetky počasia, svetelné podmienky i typy terčov. Robila som všetko tak, aby som podmienky zvládla dokonale. Pre mňa to boli najťažšie preteky tento rok a možno aj v celom živote. Toľkokrát sa všetko zmenilo a bolo nutné sa podmienkam neustále prispôsobovať," uviedla kandidátka do komisie športovcov MOV.

Po chybnom výstrele Rusky Belikovovej si padla s trénerom Sedlákom do náručia, na tvári sa jej objavili aj slzy radostia. "Najskôr mi napadlo: ´Chvála Bohu, že som to zvládla.´ Potom som si uvedomila, ako asi moji rodičia vyskočili pri televízii z gauča a všetko oplakali. Medaila je zaslúžená. Veľmi si ju vážim a ďakujem všetkým za podporu. Dnes je to len moja a trénerova medaila. Bude však patriť aj mojej rodine. Ďakujem mami, oci, Lenka... Vždy stáli za mnou a podporovali ma," ďakovala úspešná strelkyňa.
Bartekovej v Londýne pomohli aj skúsenosti z predchádzajúcich olympijských hier v Pekingu. Tentoraz prišla na Hry XXX. olympiády ako vyzretejšia strelkyňa. Dokázala sa vyrovnať so všetkými podmienkami. "Peking mi veľmi pomohol, teraz som už vedela, ako sa správať, čo ma čaká, čo musím izolovať, na čo sa zamerať. V konečnom dôsledku to však bolo o terčoch. Nebojovala som so súperkami, ale s terčmi," doplnila.

Jedna z najlepších svetových skeetarok sa ešte nechystá končiť a nevylučuje, že by sa v Riu pokúsila o vylepšenie londýnskeho umiestnenia. Jej ďalšia športová kariéra je otvorená. Najbližšie ju čaká oslava bronzu. "Niečo podobné som ešte neoslavovala, nechám sa prekvapiť, čo ma čaká. Zaslúži si, aby bola oslávená. My strelci hovoríme, že medailu treba zapiť, ale hovorím, že len zapiť," dodala Barteková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok