Druhého najbohatšieho Čecha preveruje polícia, žalobe čelí i v USA

TA3 TASR
27.11.2019 10:38

Polícia začala preverovať obchodné aktivity druhého najbohatšieho Čecha Radovana Vítka na základe trestného oznámenia, podľa ktorého obral svojich bývalých obchodných partnerov o viac než deväť miliárd Kč (približne 229 miliónov eur).

Druhého najbohatšieho Čecha preveruje polícia, žalobe čelí i v USA
ČTK

Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Bývalí obchodní partneri Marek Čmejla a Jiří Diviš podali trestné oznámenie ešte v máji 2019. Národná centrála proti organizovanému zločinu sa však prípadom začala zaoberať len minulý týždeň. Na prácu centrály má dozerať žalobca z pražského štátneho zastupiteľstva.

Trestné oznámenie sa týka Vítkovej skupiny CPI Property Group, ktorá v roku 2010 uzavrela s Čmejlom a Divišom dohodu. Vítek však podľa Noviniek.cz nedodržal sľuby vyplývajúce z dohody. Vítek čelí žalobe i v USA, ktorú naňho v apríli podali fond Kingstown Capital Management a spoločnosť Investhold Marka Čmejlu a Jiřího Diviša. Tvrdia, že Vítek ich pred piatimi rokmi s pomocou J&T Banky pripravil o vyše miliardu USD (886,60 milióna eur) pri prevzatí developerskej skupiny Orco.

Žaloba sa týka aj investičnej banky Rothschild & Co, ktorá údajne Vítkovi pri ovládnutí spoločnosti Orco pomáhala. Vítkova skupina CPI akékoľvek nekalé praktiky alebo trestnú činnosť odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok