Odídenci zo SaS prezradili lídra kandidátky, rokujú s Matovičom

TA3 TASR
26.11.2019 12:17

Lídrom kandidačnej listiny Demokratickej strany do nadchádzajúcich parlamentných volieb bude nezaradený poslanec a podpredseda strany Jozef Rajtár. Ten do strany vstúpil po tom, ako spolu s ďalšími poslancami okolo Ľubomíra Galka, Jany Kiššovej a Natálie Blahovej opustil SaS. Doterajšia avizovaná líderka Jana Kiššová v parlamentných voľbách kandidovať nebude.

Odídenci zo SaS prezradili lídra kandidátky, rokujú s Matovičom
SITA/Milo Fabian

"V DS si veľmi želáme v roku 2020 víťazstvo skutočnej zmeny. Chceme, aby došlo naozaj k mene pomerov, aby štát prestala riadiť mafia a oligarchia," skonštatoval Rajtár na tlačovej konferencii. Predseda DS Michal Kravčík dodal, že sa aj v súvislosti s voľbami a kandidatúrou strany rozhodujú zodpovedne a v prospech občanov. Člen DS Ľubomír Galko zároveň priblížil, že doteraz sa v rokovaniach s opozičnými stranami najďalej dostali s hnutím OĽANO a jeho lídrom Igorom Matovičom. Ten im podľa Galkových slov ponúkol 15 miest na kandidátke OĽANO. Zdôraznil, že podmienkou ponuky bolo, že na kandidátnej listine nebudú za DS Blahová, Rajtár a Galko.

Demokratická strana sa doteraz v rokovaniach s opozičnými stranami najďalej dostala s OĽANO a jeho lídrom Igorom Matovičom. Ten im vraj ponúkol 15 miest na kandidátke OĽANO. Zdôraznil, že podmienkou ponuky bolo, že na kandidátnej listine nebudú za DS Natália Blahová, Jozef Rajtár ani Ľubomír Galko. Galko považuje túto podmienku za iracionálnu.

Galko považuje túto podmienku za iracionálnu, rozhodnúť podľa neho majú voliči. Avizoval preto ponuku lídrovi OĽANO, že ak by mu dal miesto na kandidátke a vo voľbách nezíska 15.000 preferenčných hlasov, neprevezme si mandát. Matovičovi tiež DS medzi 15 menami ponúkne napríklad aj Ondreja Janíčka, ktorý je jednou z osobností kandidátky DS.

Galko podľa svojich slov verí, že k dohode s OĽANO dôjde. "Sme pripravení naďalej rokovať o tom, aby sme našli nejaké prijateľné riešenie," skonštatoval s tým, že DS stačí jedno zvoliteľné miesto pre Kravčíka. Kiššová potvrdila, že nebude v parlamentných voľbách kandidovať. Priblížila, že má na to svoje osobné dôvody. Napokon nebude podľa svojich slov kandidovať za žiaden politický subjekt. Galko v tejto súvislosti dodal, že hoci sa rozhodla nekandidovať z osobných dôvodov, naďalej ostáva podpredsedníčkou DS. Voľby do Národnej rady budú 29. februára 2020. Kampaň sa už začala. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok