Poslancov čaká posledná tohtoročná schôdza so stovkou bodov

TA3 TASR
26.11.2019 09:19

Na poslednej tohtoročnej schôdzi národnej rady majú poslanci prerokovať viac ako 100 bodov programu. Pozornosť bude pútať predovšetkým vetovaný zákon od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorým sa má predĺžiť moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo súčasných 14 na 50 dní.

Moratórium, referendum i jednorazový príspevok

Podľa prezidentky je totiž novela v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž. V prípade, že parlament jej veto prelomí, prezidentka podá návrh na ústavný súd, aby posúdil ústavnosť príslušných ustanovení a zároveň požiada o pozastavenie ich účinnosti. Za schválenie novely hlasovali na októbrovej parlamentnej schôdzi poslanci Smeru-SD, SNS a ĽSNS.

Členovia parlamentu sa budú zaoberať aj návrhom, podľa ktorého by na platnosť celoštátneho referenda po novom mohla postačovať účasť najmenej 25 percent oprávnených voličov. Momentálne je na platnosť referenda potrebná 50-percentná účasť. Navrhujú to poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, pričom zdôrazňujú, že rozhodnutie musí byť stále prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Hnutie OĽANO taktiež navrhuje, aby politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom by mohol byť priznaný jednorazový finančný príspevok vo výške 1 000 eur. Docieliť to chcú prostredníctvom novely zákona o protikomunistickom odboji. Zároveň požadujú plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti a ich zložiek o 50 percent.

Zverejňovanie tvárí sudcov

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita Alojz Baránik a Ondrej Dostál zasa na rokovanie pléna predkladajú novelu ústavného zákona, ktorej cieľom je zveriť ústavnému súdu právomoc rozhodovať o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam disciplinárnych senátov, ale aj proti ich nečinnosti. Liberáli chcú ďalej prostredníctvom novely zákona o sudcoch a prísediacich docieliť zrušenie zákazu zverejňovania tváre sudcov z dôvodu, že ide o neprimerané obmedzenie pre masovo-komunikačné prostriedky a poskytnutie neodôvodnenej anonymity sudcu vo vzťahu k verejnosti.

Nezaradený poslanec národnej rady Oto Žarnay sa pokúsi presadiť, aby sa v zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch zadefinovali sociálno-patologické javy, ako sú šikanovanie, mobing či bossing na školskom pracovisku. O všetkých uvedených opozičných návrhoch bude parlament rozhodovať v prvom čítaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok