Peking v hongkonských voľbách pohorel, správkyňu opäť podporil

TA3 TASR SITA
25.11.2019 10:21

Peking utrpel v hongkonských miestnych voľbách tvrdú porážku. Miestne médiá informujú, že prodemokratické sily získali v obvodných radách jednoznačnú väčšinu. Účasť voličov bola rekordná. Čína napriek neúspechu uviedla, že správkyňa Hongkongu Carrie Lamová má jej podporu.

Lamová: Budeme pokorne počúvať verejnosť

Lamová po porážke, ktorú utrpela, vyhlásila, že jej vláda bude "pokorne počúvať" hlas verejnosti. "Vláda bude rozhodne pokorne počúvať názory občanov a seriózne ich zvažovať," povedala Lamová. Hongkonské prodemokratické hnutie vyhralo nedeľňajšie voľby s výrazným náskokom, ktorý zároveň preukázal aj vysokú podporu verejnosti pre piaty mesiac prebiehajúce protivládne protesty. Podľa agentúr AFP a AP získali prodemokratickí kandidáti, uchádzajúci sa o 452 kresiel obvodných rád, výraznú väčšinu. Konečné výsledky ešte nie sú k dispozícii. "Vláda rešpektuje výsledky volieb," povedala Lamová.

Na predbežné výsledky reagoval aj čínsky minister zahraničných vecí Wang I. "Ešte nie sú finálne výsledky. Počkajme si na konečný výsledok, ok? Avšak isté je, že nezávisle od toho ako to dopadne, Hongkong je súčasťou Číny a jej špeciálnym regiónom," Wang povedal reportérom po svojom stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem v Tokiu.

Skúška podpory pre správkyňu

Čína uviedla, že podporuje Carrie Lamovú aj napriek tomu, že prodemokratickému táboru sa podarilo dosiahnuť zdrvujúce víťazstvo. "Čínska ústredná vláda rozhodne podporuje hlavnú správkyňu Carrie Lamovú na čele vlády osobitnej administratívnej oblasti," uviedol na pravidelnom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Nedeľňajšie komunálne voľby boli vnímané ako skúška podpory pre Lamovú. Prodemokratické protestné skupiny chcú, aby tieto komunálne voľby vyslali po piatich mesiacoch nepokojov a protivládnych protestov odkaz čínskej vláde. 

Podľa opozície komunálne voľby rozhodli o tom, že prodemokratické sily získali 90 percent zo 452 kresiel v obvodných radách, vďaka čomu ovládnu bezprecedentných 17 z 18 obvodných rád. K volebným urnám prišlo viac než 2,9 milióna ľudí, čo predstavuje volebnú účasť na úrovni 71 percent. V roku 2015 bola pri rovnakých voľbách účasť iba 47-percentná. Celkovo žije v Hongkongu 7,4 milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok