Podnikateľ žiada milosť, ponúka informácie o vražde novinárky

TA3 TASR
23.11.2019 19:04

Významný podnikateľ Yorgen Fenech, ktorého zadržali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, požiadal o milosť výmenou za poskytnutie informácií o prípade. S odvolaním sa na zdroje z prostredia polície o tom informovala agentúra Reuters.

Podnikateľ žiada milosť, ponúka informácie o vražde novinárky
SITA/AP

Fenecha zatkli na jeho jachte po tom, ako opustila prístav Portomaso ležiaci severne od maltskej metropoly Valletta. Namierené mal zrejme do Talianska, čo však nebola jeho cieľová destinácia, uviedol denník Times of Malta. K zadržaniu Yorgena Fenecha prišlo deň po tom, ako maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že bude zvažovať milosť pre Melvina Theuma, ktorý údajne pral špinavé peniaze a je podozrivý z toho, že bol spojkou medzi objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy novinárky.

V sobotu v súvislosti s vraždou novinárky polícia vypočula maltského ministra hospodárstva Christiana Cardonu. Ministerstvo neskôr zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého "Chrisa Cordonu požiadali, aby vysvetlil niektoré podrobnosti, vrátane špekulácií", ktoré sa v súvislosti s jeho osobou v minulosti šírili. O čo konkrétne išlo, ministerstvo neuviedlo.

Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok