Nemecko prijme podozrivého džihádistu, ide o ženu s deťmi

TA3 TASR
23.11.2019 12:45

Nemecko prijme zo Sýrie prvýkrát podozrivého príslušníka džihádistickej organizácie Islamský štát. Ženu a jej tri deti prevezú do Nemecka z väzenského zariadenia v severnej Sýrii, potvrdilo v piatok nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecko prijme podozrivého džihádistu, ide o ženu s deťmi
SITA/AP (ilustračná fotografia)

"Môžeme potvrdiť, že tri nemecké deti, ktoré boli zadržiavané v severnej Sýrii, mohli dnes so svojou matkou vycestovať do Iraku. Pokiaľ je nám známe, všetci odtiaľ odcestujú do Nemecka," uviedol pre agentúru AFP zdroj z prostredia nemeckej diplomacie. Totožnosť zmienenej podozrivej príslušníčky IS ministerstvo nezverejnilo. Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel ide o 30-ročnú Lauru H. Týždenník ďalej priblížil, že ministerstvo zabezpečilo jej návrat s pomocou americkej humanitárnej organizácie po niekoľkotýždňovom vyjednávaní.

Nemecké úrady túto ženu vyšetrujú od roku 2016 pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii a vo veci zanedbania detí, napísal Der Spiegel. Podozrivá údajne odcestovala do Sýrie zo západonemeckého mesta Giessen v spolkovej krajine Hesensko v marci 2016 a v lete toho istého roka sa pridala k IS. V neslávne známom a preplnenom tábore al-Hol v severnej Sýrii sa spoločne s deťmi nachádzala od decembra 2018.

V tábore, ktorý spravujú kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany, údajne aktuálne žije až 70.000 utečencov zo Sýrie a Iraku. Podmienky v ňom humanitárne organizácie trvalo znepokojujú. Nemecké bezpečnostné zdroje sa domnievajú, že v Sýrii sa v utečeneckých a lebo väzenských zariadeniach nachádza približne 80 nemeckých príslušníkov IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok