V sýrskom meste Halab sa opäť rozpútali prudké boje

SITA, TA3
29.7.2012 09:49

Prudké boje sa v nedeľu opäť rozpútali v povstalcami kontrolovaných štvrtiach sýrskeho najväčšieho mesta Halab (Aleppo). Opozičným silám sa v sobotu podarilo odraziť ofenzívu vládnej armády, boje si však vyžiadali najmenej 168 životov, z toho 94 civilistov.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv informovala, že z viacerých štvrtí sa ozývajú výbuchy a nad mestom lietajú vojenské lietadlá a bojové helikoptéry. Zvláštny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Kofi Annan vyjadril obavy z bezprostrednej hrozby konečného boja o mesto Halab. Nasvedčuje tomu koncentrácia vládnych aj povstaleckých jednotiek v okolí mesta. Obe strany konfliktu Annan vyzval, aby sa ešte pokúsili o mierové, nie vojenské riešenie situácie.

Sýrske provládne sily v uplynulých dňoch sústredili v okolí mesta tanky, bojové vrtuľníky a lietadlá. Rovnako postupujú aj opoziční povstalci, podľa ktorých pôjde o rozhodujúcu bitku. Boje vo viacerých častiach Halabu ovládaných opozíciou trvajú už vyše týždňa a podľa exilových aktivistov pri nich zomierajú desiatky civilistov. Obavy zo situácie vyjadrili aj vlády viacerých svetových veľmocí, ktoré obviňujú sýrsky vládny režim z úmyslu zabíjať vlastných občanov. Varovali, že útok na vyše dvojmiliónovú komerčnú metropolu sa môže skončiť humanitárnou katastrofou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok