Belgičanom priniesol Krútňavu. Vo veku 94 rokov zomrel Ján Valach

TA3 SITA
22.11.2019 15:42

20. novembra zomrel vo veku 94 rokov v Antverpách v Belgicku významný slovenský dirigent, organista, hudobný skladateľ a propagátor slovenskej hudby v zahraničí Ján Valach. Ako informuje na svojej stránke Hudobné centrum, rozlúčka s umelcom sa uskutoční v Antverpách 14. decembra 2019.

Belgičanom priniesol Krútňavu. Vo veku 94 rokov zomrel Ján Valach
SITA/AP (ilu)

Ján Valach sa narodil v Hnúšti 22. septembra 1925. Študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a súčasne na Štátnom konzervatóriu v Bratislave pod vedením Eugena Suchoňa či Jána Cikkera. S Belgickom, osobitne s flámskymi Antverpami, kde žil a pôsobil, sa spája veľká časť jeho životnej a profesionálnej dráhy.

Najvýznamnejším Valachovým počinom bolo podľa Hudobného centra iniciovanie uvedenia, naštudovanie a dirigovanie Suchoňovej opery Krútňava v Kráľovskej flámskej opere v Antverpách v apríli 1968. „Krútňava zostala v programovej skladbe Kráľovskej opery až do roku 1976. Bolo to vôbec prvé naštudovanie opery v zahraničí, ktoré sa stretlo s obrovským úspechom, ako to dosvedčujú dobové recenzie. Inscenácia mala na tú dobu neuveriteľných 18 repríz. Ján Valach sa zaslúžil o uvedenie ďalších troch slovenských opier v Belgicku,“ napísalo Hudobné centrum.

V roku 2015 Valachovi pri príležitosti jeho 90. narodenín vtedajší prezident Andrej Kiska udelil Medailu prezidenta za jeho celoživotné dielo a mimoriadne zásluhy pri prezentácii slovenskej kultúry a šírení dobrého mena Slovenska v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok