NAKA vypočula obvineného tieňového ministra. Ide o dve konania

TA3 TASR SITA
21.11.2019 11:30

Analytik a tieňový minister OĽANO Jaroslav Naď, ktorý je obvinený z ohrozenia utajenej skutočnosti, absolvoval výsluch u policajtov z NAKA. Dostal možnosť pozrieť sa do vyšetrovacieho spisu a zistil, že v prípade sú dve konania. Ako uviedol, v rámci vyšetrovania ho odpočúvali, preverovali mu aj účty.

Komunikácia s dlhoročným kamarátom

Prvé konanie sa podľa Naďa týka obvinenia z prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Malo ísť o komunikáciu s "dlhoročným kamarátom z bezpečnostného prostredia" ohľadom vyšetrovania v kauze otravy bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa. Naď vraj svojmu známemu položil otázku, na ktorú nedostal odpoveď. Zdôraznil, že celú situáciu považuje za absurdnú. „Mne je kladené za vinu to, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že je taká informácia tajná,“ priblížil. Tvrdí, že práve tým, že mal previerku na najvyšší stupeň utajenia, by sa nikdy nepýtal otázky, ktoré by boli porušením zákona.

Druhé konanie sa týka jedného z novinárov a Naďovho podnikania v minulosti, ktoré sa týkalo analýz v bezpečnostnej oblasti. "Nikdy som netajil, že som bol analytik a mal som svoju súkromnú spoločnosť, kde som robil analýzy rôzneho druhu,“ doplnil. V prípade ide údajne o podozrenie z korupcie novinára v čase jeho šéfovania Slovenskému inštitútu pre bezpečnostnú politiku. „Jeden novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií, internetových výstupov, začo si pravidelne dával faktúry, rádovo v stovkách eur raz za čas," vysvetlil Naď. On v prípade naopak nevidí ani náznak trestnej činnosti, o detailoch však pre utajenie nemohol hovoriť. Oznamovateľom v oboch prípadoch je podľa Naďa šéf vojenských tajných Ján Balciar. „Pán Balciar na mňa nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel a nenašiel nič, tak začal fabrikovať,“ uviedol.

Jeho obhajca Daniel Lipšic považuje za zvláštne, že z rok trvajúceho odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť. Vzápätí dodal, že v spise sú iba zvukové nahrávky bez prepisov, bez ktorých sa nedajú odposluchy použiť ako dôkaz v trestnom konaní. Lipšic tiež poznamenal, že trestné oznámenia Balciara „v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom“. Myslí si preto, že premiér Peter Pellegrini by mal byť obozretný pokiaľ ide o to, čo mu Balciar ukázal ako spravodajské výstupy.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Naďa z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Podľa vyšetrovateľa údajne žiadal utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenska a následne ich vyzradil ďalším osobám.

Ohrozovanie utajovanej skutočnosti

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Naďa z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Podľa vyšetrovateľa údajne žiadal utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenska a následne ich vyzradil ďalším osobám. Polícia na svojom Facebooku napísala, že dôvody tejto jeho „aktivity” sú predmetom ďalšieho vyšetrovania, preto zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič reagoval, že pravdepodobne ide o primitívnu pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Balciara. Práve o ňom mal Naď zverejniť závažné informácie, že záhadne vlastní desiatky drahých nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť spôsob ich nadobudnutia. 

Premiér Peter Pellegrini chce pre kauzu zvolať na piatok stretnutie s vybranými členmi Bezpečnostnej rady SR. Diskutovať majú o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať  Naď. Ide podľa neho o viacero oblastí, ktoré vzbudzujú vážne podozrenia.

Ministerstvo obrany v reakcii poukázalo na úlohy, ktoré Vojenskému spravodajstvu vyplývajú zo zákona pri zabezpečovaní obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti SR. "Vojenské spravodajstvo naplnilo ustanovenia zákona tým, že informácie, ktoré získalo v zmysle príslušných ustanovení zákona pri plnení svojich úloh, postúpilo v zmysle a v súlade s týmito ustanoveniami dňa 11. septembra 2019 orgánom činným v trestnom konaní," uviedla hovorkyňa MO Danka Capáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok