V Iráne zahynulo sto ľudí, prezident vidí nepriateľské sprisahanie

TA3 TASR
20.11.2019 13:11

Iránci porazili "nepriateľské sprisahanie" a oslavujú svoje víťazstvo. Vyhlásil to iránsky prezident Hasan Rúhání po celoštátnych protestoch voči zvýšeniu cien benzínu.

V Iráne zahynulo sto ľudí, prezident vidí nepriateľské sprisahanie
SITA/AP

"Naši obyvatelia víťazia nad... nepriateľským sprisahaním," uviedol Rúhání na zasadnutí vládneho kabinetu. "Tých anarchistov, ktorí vyšli do ulíc, bolo početne málo," konštatoval. Anarchisti boli organizovaní, ozbrojení a do ulíc vyšli na základe sprisahania zosnovaného "regionálnym reakcionárom, sionistami a Američanmi", povedal s odkazom na Saudskú Arábiu, Izrael a Spojené štáty.

Podľa jeho slov došlo vo viacerých mestách k spontánnym zhromaždeniam, ktoré boli ukážkou sily iránskeho národa, a ten ukázal svetu svoju ostražitosť, jednotu a solidaritu s celým systémom krajiny. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí po protestoch voči zvyšovaniu cien pohonných hmôt povedal, že nepriateľa sa podarilo "zahnať" v politickej vojne aj na vojenskom poli.

Protesty v Iráne vypukli po oznámení o zvýšení cien benzínu o 50 percent a zavedení prídelového systému. Vláda vyhlásila, že pomocou týchto opatrení chce pomôcť občanom, ktorí sa ocitli vo finančných problémoch v čase ekonomickej krízy. Organizácia Spojených národov vyzvala na zachovanie pokoja po tom, ako sa objavili správy o pravdepodobne až desiatkach zabitých ľudí v protestoch. Úrady potvrdili piatich mŕtvych vrátane troch príslušníkov bezpečnostných zložiek dobodaných "výtržníkmi".

Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International sa odhaduje, že počas policajných zásahov proti protestujúcim prišlo o život po celom Iráne až 100 ľudí. AI uviedla, že bezpečnostné zložky dostali "zelenú" na potlačenie protestov, ktoré sa rozšírili do viac ako 100 miest po celom Iráne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok