Buď opatrný. Kočner si mal písať s exšéfom vojenských tajných

TA3 SITA
20.11.2019 08:48

Nielen niekdajší minister obrany Martin Glváč zo Smeru, ale aj šéf Vojenského spravodajstva z jeho éry Ľubomír Skuhra mal kamarátsky vzťah s Marianom Kočnerom. Informáciu priniesol spravodajský portál Sme. Ich komunikácia cez aplikácie Viber a WhatsApp, ktorú má denník k dispozícii, zachytáva obdobie od augusta 2016 do januára 2018.

Skuhra si s Kočnerom podľa Sme vymenil desiatky správ a dohadovali si aj stretnutie. „MG je preč a treba niečo riešiť,“ písal Kočner v auguste 2016 Skuhrovi, ktorý odišiel z čela Vojenského spravodajstva do civilu štyri mesiace predtým. „Zdravím ťa, ja som zajtra na strednom Slovensku, neviem, či vôbec prídem domov,“ reagoval Skuhra a vzápätí navrhol ako možný termín stretnutia piatok alebo víkend.

Ako ďalej uvádza Sme, v ďalších správach pôsobí dvojica zohratým dojmom. Tykajú si, vtipkujú o politike, posielajú si množstvo fotiek či dávajú si do pozornosti rôzne tlačovky a texty z médií. Bývalého šéfa vojenských tajných podľa portálu taktiež Kočner v decembri 2017 vystríhal, aby bol opatrný.

Portál takisto informuje, že Skuhra v januári tohto roka potvrdzoval Glváčove alibi, keď bývalý podpredseda parlamentu vysvetľoval, ako si písal s Kočnerovou volavkou Alenou Zsuzsovou. Žena ho v mobile mala uloženého pod prezývkou „maznák“. Glváč jej okrem iného písal, že je božsky krásna, v parlamente sa pre ňu fotografoval a sťažoval sa, že sa tam nudí.

Čo robí Skuhra po odchode do civilu na jar 2016, nie je známe. „Na čelo vojenských tajných sa dostal ešte za prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006 až 2010. Riadil vtedy Vojenské obranné spravodajstvo, teda kontrarozviedku. Do vedenia služby sa vrátil aj v roku 2012, keď služba prešla reorganizáciou a rozviedka aj kontrarozviedka sa zlúčili do jedného Vojenského spravodajstva. K práci rozviedčika mal Skuhra blízko už od 90. rokov, keď pôsobil v Slovenskej informačnej službe pod vedením Ivana Lexu z HZDS. Jeho kolegyňou bola manželka budúceho ministra vnútra Robert Kaliňáka zo Smeru, s ktorým sa poznajú osobne,“ píše Sme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok