Vláda skúsi presadiť zmeny v justícii cez skrátené konanie

TA3 SITA
19.11.2019 16:13

Vláda pretlačí opatrenia v justícii cez skrátené legislatívne konanie, posledné slovo však bude mať parlament. Vyplýva to z vyjadrení predsedu vlády Petra Pellegriniho aj ministra spravodlivosti Gábora Gála.

Vláda skúsi presadiť zmeny v justícii cez skrátené konanie
TASR/Martin Baumann

Gál chce počkať na parlament

Ministerstvo chce posilniť čiastočne kompetencie ministra aj predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorí sa budú môcť v prípade podozrení voči konkrétnym sudcom obrátiť na Súdnu radu SR. V prípade potreby tak bude možné sudcom pozastaviť výkon funkcie bez toho, aby bol na nich podaný disciplinárny podnet či vznesené obvinenie zo strany polície. Podľa Gála zostane justícia nezávislá, pripomína však, že chce počkať na hlasovanie parlamentu. Novela zákona by sa mohla objaviť v pléne na najbližšej schôdzi NR SR, ešte predtým ju zrejme odobrí kabinet premiéra Pellegriniho.

„Dohodli sme sa, že to predložíme cez skrátené konanie a uvidíme, čo napokon odobrí parlament. Ide o to, aby sme v prípade ohrozenej povesti justície alebo súdu vedeli zakročiť proti konkrétnemu sudcovi a pozastaviť mu výkon funkcie,“ povedal Gál o chystaných opatreniach. V praxi bude rozhodovať nakoniec Súdna rada na návrh ministra spravodlivosti alebo predsedu Najvyššieho súdu. Podľa Gála bude zachovaná autonómia sudcov a aj kompetentní si premyslia či trestné oznámenie podajú, pretože v prípade zneužívania by sa mohli dostať do problémov so zákonom za krivé obvinenie. O skrátenom konaní hovoril aj premiér Pellegrini v relácii RTVS.

Zbytočná novela?

Viacerí právnici hodnotili novelu ako zbytočnú, pretože podľa nich vloží príliš silné kompetencie do rúk jednotlivcom. V prípade, že sa na posty dostanú nesprávni ľudia, ich môžu podľa odborníkov zneužiť na vlastné ciele. V súčasnosti nie je známe, či legislatíva prejde aj hlasovaním Národnej rady SR. Pôvodne totiž svoje výhrady avizoval poslanecký klub strany Smer-SD aj Slovenskej národnej strany. Určité rozšírenie právomocí pre popredných funkcionárov justície chcela upraviť vláda ako reakciu na medializované podozrenia o komunikácii Mariana K. s viacerými sudcami a sudkyňami.

V súvislosti s komunikáciou už odstúpili zo svojich postov viacerí sudcovia. Po odchode predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera odišla z justície aj sudkyňa Miriam Repáková. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V spise našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré preveruje aj desiatky ďalších prípadov. Týkajú sa rozhodnutí bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, sudcu Vladimíra Sklenku a Adriána Pažúra.

S rozsiahlymi podozreniami bojujú však momentálne viaceré právnické odvetvia. Vlastné rady preveruje aj Slovenská advokátska komora a tiež prokuratúra. Pomocou aplikácie Threema s Marianom Kočnerom totiž údajne komunikovalo viacero advokátov aj prokurátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok