K Lex Haščák majú druckerovci výhrady. Mostu dali košom

TA3 TASR SITA
19.11.2019 14:35

Mimoparlamentná strana Dobrá voľba pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb samostatne. Povedal to exminister zdravotníctva a vnútra a predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker s tým, že rokovania s Mostom-Híd ukončili.

K Lex Haščák majú druckerovci výhrady. Mostu dali košom
SITA/Martin Medňanský

Na kandidátke iných byť nechcú

"Na to sme nezakladali stranu, aby sme vzápätí kandidovali na kandidátke inej strany. Nebránime sa žiadnej spolupráci, ktorá má zmysel," povedal Drucker a dodal, že do volieb pôjdu samostatne. Rokovania s Mostom-Híd podľa jeho slov ukončili tým, že Dobrá voľba nebude kandidovať na jeho kandidačnej listine. Ďalšia možnosť na spoluprácu už podľa neho zrejme nie je. "Čas je už krátky, jediná iná možnosť by bola predvolebná koalícia, ale k tomu sme sa v zásade ani nedostali, pretože je na to aj málo času a zo strany Mosta-Híd asi nie je na to nastavenie," skonštatoval.

Spoluprácu ponúkal Dobrej voľbe Most-Híd s tým, by mohli kandidovať spoločne na jednej kandidačnej listine pod názvom jednej strany. Most-Híd mal ponúkať svoje premenovanie. Dobrá voľba to odmietla, ale spolupráci pred ani po voľbách sa nebráni.

Dobrú voľbu založil Drucker nedávno. Most-Híd a jeho klub v posledných týždňoch a mesiacoch opustilo niekoľko poslancov. Martin Fedor a Katarína Cséfalvayová sa spojili s Druckerom. Do Dobrej voľby vstúpil aj Peter Kresák, ktorý opustil klub Mosta-Híd nateraz ako posledný. Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020. Právo voliť má plnoletý občan SR. Kampaň sa už začala. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019.

Upozornil na riziká

Drucker víta ambíciu návrhu zákona Lex Haščák, má však výhrady. "Dobrá voľba podporí akýkoľvek konštruktívny návrh, ktorý zamedzí neprimeranému vplyvu jednotlivcov a skupín v zdravotníctve alebo v akejkoľvek inej oblasti verejnej sféry," konštatoval. Drucker upozornil aj na riziká v tomto návrhu zákona a má podľa jeho slov konkrétne návrhy, ako ho vylepšiť. "Návrh zákazu krížového vlastníctva medzi zdravotnou starostlivosťou a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti je opodstatnený. Nerozumieme však, prečo sa navrhovatelia rozhodli začleniť do tohto krížového vlastníctva iba lekárne. Vytvára to významný priestor na obchádzanie," uviedol predseda Dobrej voľby.

Ďalším problémom, ktorý treba podľa Druckera vyriešiť, je postavenie štátu v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti. "V súkromnom zdravotníctve je prvoradým cieľom dosahovanie zisku a vyplácanie si tohto zisku, teda zvyšovanie svojej hodnoty aktív. V prípade štátu je to predovšetkým garancia," povedal. Nemožno podľa neho nazerať na štát ako na konečného užívateľa výhod. "V čom vidíme riziko je, že v návrhu zákona sa počíta v prechodnom období aj s tzv. verejnou výzvou na uzatváranie zmlúv, ktorá by mala významný dopad na štátne nemocnice. Pre ne by to bolo likvidačné," uviedol Drucker.

Strana Dobrá voľba ďalej navrhuje, aby sa zúžil zákaz krížového vlastníctva iba na subjekty, ktoré si vyplácajú zisk z verejného zdravotného poistenia. Drucker tiež chce, aby sa rozšírila pôsobnosť Najvyššieho kontrolného úradu o nakladanie s verejným zdravotným poistením. "Toto je dôležitá úloha. Úrad dnes túto pôsobnosť napríklad v oblasti súkromných zdravotných poisťovní nemá," dodal.

Ďalším návrhom strany je, aby všetky zdravotné poisťovne a nemocnice, ktorých príjmy pochádzajú z verejného zdravotného poistenia, boli aj povinnými osobami v prípade verejného obstarávania. "Nie sme za to, aby sa zisk nemohol tvoriť, ale sme za to, aby akýkoľvek zisk, ktorý sa tvorí v zdravotníctve, bol naviazaný aj na výsledky. Nemôžeme iba platiť za výkony, ale potrebujeme platiť za výsledky," uzavrel predseda strany Dobrá voľba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok