SNS predstavila posilu. Danko kritizoval premiéra, obáva sa o rozpočet

TA3 TASR SITA
19.11.2019 13:08

SNS predstavila novú posilu aj časť kandidátky do parlamentných volieb. Predseda strany Andrej Danko sa zároveň pustil do svojho koaličného partnera Smer-SD, kritizoval premiéra, ale aj ministra financií či práce. Obáva sa o rozpočet.

Kandidátku povedie Danko

SNS povedie do volieb jej predseda Andrej Danko, nasledovať majú po ňom na kandidačnej listine súčasní poslanci NR SR. Informoval o tom Danko na tlačovej konferencii. Podľa preferenčných hlasov v minulých parlamentných voľbách, na ktoré sa bude pri poradí kandidátky podľa Danka prihliadať, by mali po ňom na kandidátke nasledovať podpredsedovia Jaroslav Paška a Eva Smolíková. "Som hrdý na to, že SNS je jediná politická strana, z ktorej neodišiel ani jeden poslanec," skonštatoval Danko s tým, že sú stabilná strana a nemajú vnútrostranícke problémy.

Ministerka školstva Martina Lubyová, ktorá bola doteraz na pozícii šéfky rezortu ako stranícka nominantka, vstupuje do SNS.
Lubyová vstupom do strany nasleduje ďalších dvoch ministrov za SNS Petra Gajdoša a Gabrielu Matečnú. Pôvodne vstúpili do vlády ako nestraníci. „Na kandidátke budú len členovia strany. Nečakajte žiadne prekvapenia,“ povedal novinárom šéf národniarov. Nezaradený poslanec a predseda strany Hlas ľudu Peter Marček povedal, že jeho zoskupenie rokuje s SNS. „Každý má dvere otvorené,“ reagoval Danko.

Štátny rozpočet v ohrození

Danko sa na tlačovej besede nevyhol ani kritike predsedu vlády. Ak sa vraj Peter Pellegrini a minister financií Ladislav Kamenický nespamätajú, môže byť ohrozené prijatie štátneho rozpočtu. Pellegrini podľa Danka niekoľko mesiacov ignoruje Koaličnú radu.

So zostavovaním rozpočtu má podľa Danka minister Kamenický problém, hoci sa snaží uspokojiť požiadavky jednotlivých rezortov. Tvrdí, že minister ani predseda vlády neprejavujú záujem o politickú podporu. "Najmä nech sa spamätá aj minister financií. Ja sa tu nebudem prosiť o stretnutie s premiérom a ministrom," povedal s tým, že čakal telefonát a iniciovanie stretnutia.

Za "vrchol drzosti a nekompetentnosť" považuje Danko analýzu dosahov. Ako príklad uviedol zavedenie rekreačných poukazov, ktoré podľa neho priniesli podstatne vyšší príjem ako výpadok. Nepáči sa mu aj to, že rezort financií nerieši digitálnu daň. Premiér by sa mal podľa neho inšpirovať českým náprotivkom Andrejom Babišom, a to v opatreniach v oblasti efektívneho výberu daní. "Ja teraz dvíham prst vláde, nech robia od rána do večera na tom, aby si nielen tabuľkovo zostavili rozpočet a sem ho hodili, ale aby hľadali zdroje," povedal Danko s tým, že nevidí žiadnu činnosť. Môže sa podľa neho stať, že rozpočet budú musieť stiahnuť a upravovať. Danko nechcel jednoznačne povedať, či SNS rozpočet podporí alebo nie. 

Prvoradým záujmom koaličných partnerov by malo byť schválenie rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách, teda s deficitom 0,49 % HDP. V reakcii na vyjadrenie predsedu SNS to uviedlo ministerstvo financií s tým, že do témy štátneho rozpočtu by sa nemala vnášať politika. "Myslíme si, že nie je správne vnášať do vysoko odbornej témy, akou nepochybne štátny rozpočet je, politiku, a to len niekoľko dní predtým, než o ňom budú rokovať poslanci Národnej rady SR," podotkol rezort financií. MF SR zdôraznilo, že prijatie rozpočtu v parlamente môžu ohroziť ďalšie poslanecké návrhy, ktoré majú negatívny vplyv na výdavkovú stránku rozpočtu.

Premiér Peter Pellegrini vyjadrenia Danka komentovať nebude. "Vníma to ako začiatok predvolebnej kampane SNS," dodala hovorkyňa predsedu vlády Patrícia Macíková.

Reakcia ministerstva financií: "Myslíme si, že nie je správne vnášať do vysoko odbornej témy, akou nepochybne štátny rozpočet je, politiku, a to len niekoľko dní predtým, než o ňom budú rokovať poslanci Národnej rady SR." Prijatie rozpočtu môžu podľa MF ohroziť ďalšie poslanecké návrhy, ktoré majú negatívny vplyv na výdavkovú stránku rozpočtu.

Premiér Peter Pellegrini vyjadrenia Danka komentovať nebude. Podľa hovorkyne ich "vníma ako začiatok predvolebnej kampane SNS."

Nedovolí, aby "nejaký Richter" ničil prácu SNS

Ak šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny bude ako nominant strany Smer-SD blokovať vyplácanie vyšších minimálnych dôchodkov, minister práce a sociálnych vecí Ján Richter bude mať problém s dôverou SNS, odkázal tiež Danko. "Odkazujem Jánovi Richterovi, nech veľmi rýchlo v Sociálnej poisťovni začnú hľadať adresy, databázy a spôsob riešenia minimálneho dôchodku," povedal. Podľa neho ide o "absolútny politický boj a sme v situácii, že takto ničia našu prácu". Zdôraznil, že nedovolí aby "nejaký Richter" ničil prácu SNS, povedal Danko.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny a zástupcovia Smeru podľa Danka oznámili, že "nevedia vyplatiť minimálne dôchodky". Šéf SNS to považuje za politické chrapúnstvo. "Je to možno preto, že sa boja nárastu percent SNS v januári," tvrdí Danko. Tri mesiace na prípravu aplikácie zákona do praxe považuje za "neskutočne veľkú dobu". Za takýto čas by podľa neho mala Sociálna poisťovňa vedieť nájsť spôsob, ako od januára vyplácať vyššie minimálne penzie. "My ešte pripravíme svoj legislatívny návrh, ak majú problém s prepočtami," dodal šéf národniarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok