Federer sa prebojoval s veľkými problémami cez Fallu do 2. kola dvojhry

SITA
28.7.2012 18:20

Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako prvý so značnými komplikáciami postúpil do 2. kola dvojhry mužov na OH v Londýne.

Federer sa prebojoval s veľkými problémami cez Fallu do 2. kola dvojhry
SITA

V sobotňajšom zápase 1. kola na tráve centrálneho dvorca vo wimbledonskom All England Lawn Tennis and Croquet Clube zvíťazil líder svetového rebríčka ATP nad kolumbijským ľavákom Alejandrom Fallom, 51. v počítačovom poradí, za 107 minút 6:3, 5:7, 6:3.

Jednoznačný favorit pritom viedol 6:3, 5:3 a 40:0 na príjme, prehral však nielen tento gem, ale aj nasledujúce tri (za stavu 5:5 mal na returne znova náskok 40:0 bez efektu, pri skóre 5:6 stratil podanie z 30:0). Do tretieho setu vstúpil Federer prerazením servisu Juhoameričana, čoskoro však bolo *2:3. Švajčiar akoby si až vtedy naplno uvedomil vážnosť situácie a už nepustil vyzývateľovi ani gem.

Tridsaťročný Federer pred necelým mesiacom dosiahol v rovnakom areáli rekordný siedmy titul z grandslamových medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka, celkovo svoj 17. na úrovni veľkej štvorky.

Obhajca deblového zlata z Pekingu 2008 Federer (vtedy sa radoval po boku Stanislasa Wawrinku) sa pri pohľade na svoju sekciu žrebu asi pousmial, možno aj trochu nervózne. S Fallom totiž predvlani v 1. kole Wimbledonu prehrával 5:7, 4:6, 4:4 a 0:40 pri svojom podaní, v tomto geme odvrátil ešte jeden brejkbal. Vo štvrtom sete sa dokonca dostal zo skóre 3:5, v 11. hre čelil ešte jednej hrozbe straty servisu. Navyše, v 2. kole ho teraz čaká Julien Benneteau, ktorého 29. júna prekonal v 3. kole Wimbledonu len 4:6, 6:7 (3), 6:2, 7:6 (6), 6:1. Francúz je na olympijských hrách náhradníkom za indisponovaného Gaela Monfilsa.

Bazilejský rodák Federer štartuje pod piatimi kruhmi už štvrtý raz a jeho singlovým maximom zatiaľ je štvrté miesto spred tucta rokov v Sydney. V 2. kole vtedy vyradil Karola Kučeru, v semifinále neuspel proti Nemcovi Tommymu Haasovi a v súboji o bronz nestačil na Francúza Arnauda Di Pasqualeho. O štyri roky neskôr skončil už v 2. kole na rakete Tomáša Berdycha. Čechovi sa odplatil v osemfinále v Pekingu, ale potom podľahol Američanovi Jamesovi Blakovi. V súvislosti s OH je všeobecne známym faktom, že práve v Austrálii sa zrodil vzťah "FedExa" s bojnickou rodáčkou Miroslavou Vavrinecovou, medzičasom jeho manželkou, s ktorou má 3-ročné dvojičky Mylu Rose a Charlene Rivu. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Roger Federer (Švaj.-1) - Alejandro Falla (Kol.) 6:3, 5:7, 6:3 za 107 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok