Reagujme na nové trendy. ZMOS je za reformu fungovania miest

TA3 TASR
12.11.2019 10:09

Fungovanie miest a obcí potrebuje modernizáciu, musí reagovať na legislatívny vývoj a nové trendy. Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré preto realizuje aktivity zamerané na formulovanie takzvaného nového komunálneho manažmentu. Jedným z doterajších výsledkov je audit financovania a výkonu prenesených kompetencií. Informoval o tom hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Reagujme na nové trendy. ZMOS je za reformu fungovania miest
TASR/Jakub Kotian

"V rámci inventúry kompetencií realizujeme aj prieskumy a zisťujeme postoje starostov a primátorov k činnosti samospráv. Na základe toho musíme konštatovať, že iba deväť percent starostov a primátorov si myslí, že audit kľúčových originálnych kompetencií je nepotrebný," priblížil Kaliňák.

ZMOS tvrdí, že podľa 32,1 percenta respondentov sú v komunálnej legislatíve aj také kompetencie, ktoré obec nikdy nevykonávala. "Dokonca podľa 64,5 percenta starostov a primátorov by kompetencie samospráv mali byť odstupňované podľa veľkosti samosprávy. Časť z nich si myslí, že kompetencie by mali byť napríklad viazané aj s prihliadnutím na ekonomickú silu mesta či obce," podotkol hovorca združenia.

Ďalší z prieskumov, ktorý ZMOS realizoval, sa týkal vplyvov na rozvoj samospráv. Podľa 45,6 percenta respondentov má najvýraznejší podiel na rozvoji samosprávy štát. Európska únia obsadila druhú priečku, lebo si to o jej významnom vplyve myslelo 33,4 percenta opýtaných. "Aj to dokazuje, že na zmeny v legislatíve má podstatný vplyv domáca aj európska politická reprezentácia," vysvetlil Kaliňák. V nadväznosti na tieto zistenia aj výsledky auditu prenesených kompetencií organizuje ZMOS 19. až 20. novembra v Banskej Bystrici podujatie, ktoré sa sústredí na audit kompetencií miestnej územnej samosprávy. Súčasťou bude tiež predstavenie modelu miestnej územnej samosprávy s dôvodmi na rozbor jej kompetenčného zázemia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok