Reuters: Španielsko bude potrebovať úver vo výške 300 miliárd eur

TASR, TA3
27.7.2012 14:21

Španielsko prvýkrát pripustilo, že bude možno potrebovať záchranný úver od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu vo výške 300 miliárd eur, ak jeho náklady na obsluhu dlhu zostanú vysoké. Informuje o tom agentúra Reuters.

Reuters: Španielsko bude potrebovať úver vo výške 300 miliárd eur
SITA

Podľa zdroja španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos rokoval o tom v utorok (24.7.) v Berlíne s nemeckým rezortným kolegom Wolfgangom Schäubleom. Výnosy zo španielskych dlhopisov už totiž prekročili hranicu 7 %, ktorá nie je dlhodobo udržateľná.

Ak teda bude Madrid nútený požiadať o pomoc, o túto sumu sa zvýši už schválený záchranný balík v hodnote 100 miliárd eur pre jeho bankový sektor. To však bude zlomový moment pre eurozónu, pretože trvalý euroval (Európsky mechanizmus pre stabilitu, ESM), ktorý má úverovú kapacitu 500 miliárd eur, začne fungovať až v polovici septembra a v dočasnom eurovale toľko peňazí nie je. Po záchrane Grécka, Írska a Portugalska v ňom zostalo 259,5 miliardy eur, z toho 100 miliárd je už vyčlenených na rekapitalizáciu španielskych bánk.

Schäuble dal jasne najavo, že Nemecko nie je ochotné uvažovať o záchrannom úvere pre štvrtú najväčšiu ekonomiku eurozóny dovtedy, kým nezačne fungovať ESM. "Pred spustením ESM k ničomu nedôjde. Hneď ako začne fungovať, pozrieme sa, aké vysoké sú náklady Španielska na obsluhu dlhu a možno sa vrátime k tejto téme," dodal zdroj.

Španielsko v uplynulých týždňoch viackrát zopakovalo, že nepožiada o pomoc. Hovorkyňa vlády v Madride správy zdroja o úvere rázne poprela a vyhlásila, že Španielsko pomoc nehľadá a ani o tom s nikým nerokovalo. Ďalší zdroj z eurozóny Reuters povedal, že Španielsko môže situáciu zvládnuť aj bez úveru od eurozóny, ale v minulosti urobilo vážne chyby v komunikácii, ktoré znervóznili investorov a tých sa musí vyvarovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok