Rusko chce zriadiť námorné základne v zahraničí

TASR
27.7.2012 14:00

Rusko vedie rozhovory s Kubou, Vietnamom a Seychelami o zriadení námorných základní pre ruské vojenské námorníctvo. Zmienil sa o tom dnes hlavný veliteľ ruských námorných síl viceadmirál Viktor Čirkov.

Rusko chce zriadiť námorné základne v zahraničí
SITA

Čirkov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti povedal, že Rusko rokuje o možnosti zriadenia údržbárskych a zásobovacích námorných zariadení v týchto krajinách, bližšie detaily však neuviedol.
Rusko má v súčasnosti jedinú základňu mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu v sýrskom prístave Tartús. Práve tam v súčasnosti smeruje ruská námorná eskadra, v ktorej sa nachádza viacero bojových lodí a výsadok námornej pechoty. Rusko tak preukazuje podporu svojmu dlhodobému spojencovi, ktorého bránilo pred medzinárodnými sankciami a zásobovalo zbraňami.

Počas prvého funkčného obdobia prezidenta Vladimíra Putina uzavrelo Rusko svoje námorné základne vo Vietname a na Kube. Okrem finančných dôvodov išlo o súčasť snahy o zlepšenie vzťahov s USA. Čirkovov výrok môže znamenať, že v tejto otázke došlo k obratu. Putin, ktorého v marci zvolili na tretie funkčné obdobie, obviňuje Spojené štáty, že podporujú protesty proti jeho vláde a snažia sa tak Rusko oslabiť. V predvolebnej kampani sľúbil, že zvýši vojenskú silu svojej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok