Opozícia listom vyzvala Fica vzdať sa totalitných praktík

SITA, TASR
27.7.2012 12:41

Vládnu stranu opozícia vyzýva, aby zabezpečil zvolenie predsedu NKÚ kandidátom nominovaným stranou SaS a tiež aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu vo veci zákonnosti odvolania Miloslavy Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa RTVS.

Opozícia listom vyzvala Fica vzdať sa totalitných praktík
SITA

Otvorený list celej opozície

Všetkých päť parlamentných opozičných strán otvoreným listom premiérovi Robertovi Ficovi vyzýva Smer-SD, aby sa vzdal totalitných praktík a svoju parlamentnú väčšinu využil na posilnenie kontrolných inštitúcií v štáte.

"Od strany, ktorá sa nedelí o moc s koaličným partnerom, sa očakáva väčší rešpekt k písaným i nepísaným demokratickým pravidlám a zvyklostiam a väčší cit pre udržanie rovnováhy medzi rôznymi súčasťami štátnej moci," píše sa v liste, ktorým opozícia reaguje na štvrtkové nezvolenie ich spoločného kandidáta Kamila Krnáča za riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Smer-SD opozícia vyzýva, aby zabezpečil zvolenie predsedu NKÚ kandidátom nominovaným stranou SaS a tiež aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania Miloslavy Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa RTVS. Päť predsedov opozičných strán podpísaných pod listom upozorňuje aj na zjavnú neochotu Smeru-SD zvoliť za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie kandidáta za KDH, na ktorom sa dohodli opozičné subjekty.

"S veľkým znepokojením sme sledovali aj pochybné odvolanie generálnej riaditeľky RTVS z hľadiska zákonného dôvodu a postupu. OĽaNO, KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS preto opätovne potvrdzujú spoločné odhodlanie presadzovať na predsednícky post NKÚ kandidáta za SaS," píše sa v liste.

Neúspešný kandidát opozičných strán Kamil Krnáč získal vo štvrtok podporu 53 zo 146 prítomných poslancov, opozícia má v parlamente spolu 67 zákonodarcov. Premiér Robert Fico ešte v pondelok konštatoval, že Smer-SD rešpektuje právo opozície na post riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu, najsilnejšia strana disponuje v národnej rade 83 hlasmi.

SaS vidí totalitné maniere aj pri zmenách v dôchodkoch

Šéf rezortu práce Ján Richter chce údajne využiť neštandardné kroky na schválenie zmien v dôchodkovom systéme či pravidiel pre dohodárov a živnostníkov. Príslušnú novelu zákona o sociálnom poistení má totiž prerokovať parlament v skrátenom režime, o čom by mal rozhodnúť vládny kabinet na mimoriadnom zasadnutí v pondelok.
"Takéto totalitné maniere sú v parlamentnej demokracii neprípustné," vyhlásil na dnešnom brífingu exminister práce a poslanec za opozičnú SaS Jozef Mihál. Upozornil nielen na skrátené konanie v pléne, ale aj na netradične krátke trojdňové medzirezortné pripomienkové konanie či nezverejnenie právnej normy na portáli právnych predpisov.
Podľa Mihála ide o brutálne porušenie pravidiel legislatívneho procesu, čo je prejavom zbabelosti a pokrytectva vlády Roberta Fica (Smer-SD). Novela zákona o sociálnom poistení je totiž dôležitá, keďže prináša zmeny pre milióny Slovákov. Dohodárom a živnostníkom sa zvýšia odvody a priemerný účastník druhého piliera bude mať na svojom účte za celé obdobie sporenia o 90.000 eur menej.
Na využitie mimoriadnej procedúry skráteného konania upozornila ešte vo štvrtok opozičná SDKÚ-DS. Poslanec strany Ľudovít Kaník vtedy prejavil veľké znepokojenie nad takýmto krokom. "Je potrebné, aby sa diskutovalo zodpovedne," uviedol a vyzdvihol dôležitosť celého systému pre ľudí aj verejné financie.
O zvolanie mimoriadneho rokovania vlády požiadal minister financií Peter Kažimír. Jeho žiadosť súvisí s najnovšou aktualizáciou prognózy daňovo-odvodových príjmov štátu, ktoré majú byť v nasledujúcich rokoch zhruba o 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) nižšie, ako sa doteraz očakávalo.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zatiaľ pre TASR nepotvrdilo, že navrhne skrátené legislatívne konanie o novele zákona o sociálnom poistení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok