PS/Spolu predkladá Lex Haščák. Zmeny, ktoré majú krotiť oligarchov

TA3 TASR
8.11.2019 11:36

Predstavitelia PS/Spolu predložia do parlamentu dva zákony, ktoré majú obmedziť moc oligarchov. Nazývajú ich aj Lex Haščák. Lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý o tom informovali na tlačovej konferencii.

PS/Spolu predkladá Lex Haščák. Zmeny, ktoré majú krotiť oligarchov
SITA/Jana Birošová

Prvý návrh zákona určuje, že jeden majiteľ nemôže naraz pôsobiť v oblasti zdravotných poisťovní, lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Musí si jednu z nich vybrať," vysvetlil Beblavý. Od tohto opatrenia si podľa neho okrem iného sľubujú aj obmedzenie moci finančnej skupiny, ktorá dnes ovláda veľkú časť zdravotníctva.

Druhý návrh rieši konflikt záujmov v médiách. Všetky médiá s obratom nad milión eur by sa mali zapisovať do protischránkového registra, aby bolo možné zistiť ich skutočného majiteľa. Zaoberá sa tiež veľkými médiami s obratmi nad päť miliónov eur, ktoré obchodujú so štátom alebo pôsobia v zdravotníctve. "Buď sa vzdajú kontroly nad médiami alebo sa budú musieť vzdať štátnych peňazí," hovorí.

Vyhodnocovať konflikt záujmov by mal protimonopolný úrad. Zákony súborne nazývané Lex Haščák predkladajú do parlamentu spolu s nezaradenými poslancami Luciou Žitňanskou, Martinom Poliačikom a Alanom Suchánkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok