Ďalší úspech, bol hanbou. Aké sú reakcie politikov na Glváčov krok

TA3 TASR SITA
7.11.2019 16:44

Podpredseda parlamentu končí. Martin Glváč, ktorý čelil tlaku opozície pre správy s Marianom Kočnerom, oznámil, že sa vzdáva funkcie a kauzu označil za špinavú predvolebnú kampaň a mediálne šialenstvo. Pozrite si, čo na jeho krok hovoria slovenskí politici.

Bugár nevidí dôvod na odchod

Predseda strany Smer-SD Robert Fico v minulosti viackrát avizoval, že bude stáť za akýmkoľvek rozhodnutím Glváča. Zároveň je potrebné pripomenúť niektorým opozičným politikom, že teraz je rad na nich. V reakcii na Glváčovo odstúpenie z funkcie to uviedol hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. V tejto chvíli podľa jeho slov zatiaľ nie je jasné, koho strana namiesto Glváča nominuje na post podpredsedu parlamentu.

Glváč vo svojom statuse zároveň vyzval k odchodu aj ďalších politikov a poslancov, ktorí mali v minulosti kontakt s Kočnerom. V tejto súvislosti vyzval na odstúpenie aj predsedu vládneho Mosta-Híd Bélu Bugára. Ten jeho výzvu odmietol. "Tieto útoky považujem za zbytočné. Ja som sa s Marianom K. nestretával, ja som si s ním nepísal," tlmočila stanovisko lídra Mosta-Híd hovorkyňa strany Klára Magdeme. Rozhodnutie Glváča vzdať sa funkcie považuje Bugár za správne.

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Martina Glváča skončiť na pozícii podpredsedu Národnej rady SR a považuje ho za správne, informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Tlak podľa opozície priniesol výsledky

Obyčajní ľudia sa na Facebooku poďakovali lídrovi svojho hnutia Igorovi Matovičovi. "Pred dvoma týždňami Igor zverejnil komunikáciu Martina Glváča s Marianom Kočnerom, ktorá jasne ukázala, že podpredseda NRSR bol súčasťou organizovaného zločinu. Dnes konečne po našom tlaku tento mafiánsky sluha odstúpil zo svojej funkcie. Je to ďalší úspech v našom boji za očistu Slovenska," uviedlo OĽANO.

Tlak demokratickej opozície zabral a Martin Glváč, ktorý bol hanbou Slovenska, odstupuje z funkcie, uviedla strana Sloboda a Solidarita vo svojom stanovisku. „Celému Slovensku bolo jasné, že človek s takouto povesťou a takýmto prepojením na mafiu, nemôže zastávať funkciu podpredsedu NR SR. Zároveň sa však ukázalo, že práca z opozície má svoj zmysel. Aj vďaka nášmu tlaku a snahe o opätovné zvolanie mimoriadnej schôdze, Glváč radšej odstúpil. Tento človek, nielenže poškodzoval koalíciu, čo pochopil už aj Béla Bugár, ale poškodzoval aj imidž našej krajiny. Je to malé víťazstvo, avšak veľký boj nás ešte len čaká – a to voľby 2020, kedy musí prísť k výmene tejto prehnitej vlády. Jediný spôsob pre predstaviteľov Smeru, ako sa nedostať do basy, je udržať sa pri moci. Keď odstupuje už aj taký nedotknuteľný smerák, akým je Martin Glváč, znamená to, že Slovensko má nádej,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík.

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska vyhlásil, že vymeniť "jedného" nestačí. Kauzy strany Smer-SD a jej ľudí sú podľa neho neudržateľné. "Postupne končia jeden za druhým – Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Monika Jankovská a Martin Glváč. Všetci sú namočení v kšeftoch gaunerov a mafie, ktorá sa cez nich snažila ovplyvňovať naše Slovensko," napísal na sociálnej sieti Kiska.

Michal Truban z koalície PS/Spolu na margo Glváčovho odstúpenia uviedol, že "sústredený opozičný tlak" má zmysel. "Nestačí však vymieňať figúrky, potrebujeme radikálne a systémové opatrenia, ktoré odstránia korupčný vplyv oligarchov zo zdravotníctva, médií a verejného života," skonštatoval na sociálnej sieti.

Mali komunikovať cez Threemu aj Viber

Glváč čelil tlaku na odstúpenie od 21. októbra. V Threeme si údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil šéf OĽANO Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Opozícia sa pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok