Potomok Habsburgovcov prehral spor. Musí si upraviť meno

TA3 TASR
6.11.2019 00:36

Vnuk posledného rakúskeho cisára nebude môcť vo svojom mene používať predikát "von" odkazujúci na niekdajší šľachtický stav jeho rodiny. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré v utorok zverejnil rakúsky ústavný súd.

Potomok Habsburgovcov prehral spor. Musí si upraviť meno
SITA/AP

Karol Habsburský-Lotrinský sa na svojej oficiálnej webovej stránke nazýval ako Karl von Habsburg (Karol z Habsburgu), čo bolo v rozpore s rakúskymi zákonmi, ktorými sa po rozpade habsburskej monarchie v roku 1918 zrušila aristokracia a používanie šľachtických titulov.

Prípad sa dostal na ústavný súd po tom, ako sa tento potomok rakúskeho cisára Karola I. (zároveň uhorského a českého kráľa) odvolal proti malej pokute vystavenej za to, že používal prídomok "von". Karol Habsburský-Lotrinský namietal s tým, že došlo k porušeniu jeho práva na slobodu prejavu, rodinný život a rovnosť pred zákonom. Súdny dvor jeho sťažnosť zamietol s argumentom, že "ústavný súd považuje zrušenie šľachtického stavu za opatrenie na vytvorenie rovnosti".

Súd však uznal, že Karol nemôže platiť pokutu, keďže príslušná legislatíva zakazujúca aristokraciu v Rakúsku nebola nikdy aktualizovaná a stále udáva výšku maximálneho peňažného trestu v bývalých rakúsko-uhorských korunách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok