USA budujú v Sýrii vojenské základne, chcú chrániť ropné polia

TA3 TASR
5.11.2019 18:00

Spojené štáty americké začali s výstavbou dvoch vojenských základní vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, kde sa nachádzajú mnohé náleziská ropy. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu.

Turecká tlačová agentúra Anadolu informovala, že USA začali s výstavbou dvoch vojenských základní vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, kde sa nachádzajú mnohé náleziská ropy. Agentúra s odvolaním sa na mieste zdroje dodala, že jedna zo základní sa stavia v mieste dislokácie 113. brigády americkej armády a druhá v oblasti Súr.

Anadolu zverejnila aj videozáznam, ktorý zachytáva mnoho stavebných zariadení a mechanizmov. Pripomenula tiež, že nedávno Spojené štáty vyslali do daného regiónu Sýrie 250-300 ďalších vojakov, obrnené vozidlá, ťažké zbrane a strelivo. Anadolu dodala, že po prestávke v protiteroristickej operácii, ktorú Turecko rozpútalo na severe Sýrie, americké jednotky od 1. novembra obnovili v blízkosti ropných polí na severovýchode Sýrie hliadkovanie. V októbri, po začatí tureckej operácie na severovýchode Sýrie, prezident USA Donald Trump nariadil stiahnuť z tohto regiónu približne 1000 amerických vojakov.

Súčasne s tým sa však objavila aj informácia, že Spojené štáty ponechajú malý vojenský kontingent v oblasti Dajr az-Zaur. Ako dôvod sa uvádzala vojenská prítomnosť Iránu vo východnej Sýrii a možný prístup Damasku k ropným poliam v Dajr az-Zaur. Americký minister obrany Mark Esper následne uviedol, že americká armáda posilňuje svoje pozície v Dajr az-Zaure, aby mohla chrániť tamojšie ropné polia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok