Priama letecká linka do Číny je v hre, Érsek o nej rokoval

TA3 SITA
5.11.2019 13:05

Otázka priameho leteckého spojenia Slovenska s Čínou je stále otvorená. Minister dopravy Árpád Érsek totiž potvrdil, že sa na stretnutí s jeho čínskym rezortným kolegom Li Xiaopengom v Šanghaji rozprávali aj tejto téme. Čínska strana prisľúbila, že osloví leteckých prepravcov, či by nemali záujem takéto spojenie realizovať.

Priama letecká linka do Číny je v hre, Érsek o nej rokoval
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

„Od nás už nejaká komunikácia smerom k čínskej strane išla. Teraz je tá pingpongová loptička na ich strane. Jednoducho mi pán minister sľúbil, že vyzve všetky spoločnosti, ktoré prevádzkujú lety do Európy, že je tu taká možnosť a my by sme ju privítali. Je to destinácia, ktorá sa teraz už normálne lieta,“ povedal po rokovaní v Šanghaji Érsek.

Nosnou témou rokovania ministra dopravy v Číne však boli obchodné možnosti v nákladnej železničnej doprave. Obe strany podpísali aj memorandum o porozumení v oblasti dopravy a logistiky. Jeho cieľom je vytvoriť také podmienky, ktoré podporia prepravu tovarov medzi Čínou a Európou, pričom by smerovali cez Slovensko.

Podľa Érseka je Slovensko na zvýšenie počtu vlakov z Číny pripravené. „Máme dobré prekladisko zo širokorozchodnej na úzky rozchod a samozrejme kontajnerová doprava, ktorá bude pokračovať po celej Európe, to je náš biznis, to z toho chceme mať,“ povedal v Šanghaji. Vývoj v tejto oblasti ide podľa neho dobrým smerom. „Štát musí vytvoriť podmienky, ostatné už vytvoria podnikatelia. Jednoducho to je našim cieľom, aby sme zabezpečili podmienky, aby tie vlaky chodili cez Slovensko,“ dodal minister dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok