Jahnátek: Najviac potravinových nedostatkov sa našlo vo veľkých obchodoch

TASR, TA3
26.7.2012 14:17

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy podľa slov ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka pokračovali aj v júli v kontrolách potravín, a to v prvovýrobe, v ich spracovaní, pri preprave, vo veľkoobchode a v maloobchodnom predaji.

Najhoršie pri kontrolách v maloobchodnom predaji potravín dopadli hyper- a supermarkety, a to najmä pri nočnom predaji.

"Z celkového počtu 325 kontrol v hyper- a supermarketoch v SR sme našli 145 závažných porušení zákonov, teda 44,62 %. V stredných predajniach zo 651 kontrol sa zistilo 148 nedostatkov, teda 22,73-% porušenie. V malých predajniach sa vykonalo 696 kontrol, ktorými sa zistili nedostatky v 147 prípadoch," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave Jahnátek.

Rebríček obchodných sietí s najvyšším percentom zistených nedostatkov vedie podľa Jahnátka reťazec Billa, za ním na druhom mieste nasledujú Lidl a Carrefour, tretie je Tesco, štvrtý Kaufland a piaty reťazec CBA. "Pozitívnym z hľadiska kvality je naopak reťazec COOP Jednota, kde sa pri zvýšenom počte 343 kontrol zistilo len 41 nedostatkov, teda 11,95-% porušenie predpisov," spresnil šéf rezortu pôdohospodárstva.

Ministrova tlačová beseda

Prečo je najviac nekvalitných potravín práve v hypermarketoch a ako môže spotrebiteľ túto situáciu ovplyvniť. Viac už nám povie Jozef Bíreš, šéf štátnej veterinárnej a potravinárskej správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok