V parlamentných voľbách sa dá voliť nepriamo. Treba o to žiadať

TA3 TASR
4.11.2019 12:35

Poslancov do parlamentu možno vďaka voľbe poštou voliť zo zahraničia. Treba však o ňu požiadať. Záujemcovia o takúto formu hlasovania môžu podať žiadosť do 10. januára 2020. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Voliči nájdu žiadosť na webstránke Ministerstva vnútra. Parlamentné voľby budú 29. februára 2020.

V parlamentných voľbách sa dá voliť nepriamo. Treba o to žiadať
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

Treba si dať pozor na termíny

Ak bude volič v deň volieb na Slovensku, ale mimo trvalého pobytu, môže požiadať obec o hlasovací preukaz. Listom alebo emailom na adresu obce môže volič požiadať o preukaz do 10. februára 2020. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby je možné požiadať o vydanie preukazu do 28. februára 2020.

Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú. Volič s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý nebude v krajine v čase volieb, musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt. Buď pošle žiadosť v listinnej podobe na adresu svojho obecného úradu, alebo elektronicky na emailovú adresu obce. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi.

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť do 10. januára na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.

Požadujú viaceré údaje

Žiadosť voliča bez trvalého pobytu v SR musí obsahovať údaje o voličovi. Treba k nej priložiť aj čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území SR. A tiež fotokópiu časti cestovného dokladu SR s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR.

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi príde najneskôr 35 dní predo dňom konania volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania. Obálku musí volič odoslať poštou tak, aby bola na ministerstve alebo v obci najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, čiže 28. februára 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok