Patrónku Košíc potvrdil aj Vatikán, vyhlásia ju v katedrále

TA3 TASR
4.11.2019 11:59

Patrónkou mesta Košice bude svätá Alžbeta Uhorská. Na návrh mesta a po súhlase Košickej arcidiecézy to potvrdil Vatikán. Informoval o tom košický arcibiskup Bernard Bober a vedenie mesta s tým, že k slávnostnému vyhláseniu patrónky Košíc dôjde 17. novembra v košickej katedrále sv. Alžbety.

Patrónku Košíc potvrdil aj Vatikán, vyhlásia ju v katedrále
TASR/František Iván

S mestom je prepojená od 13. storočia

Primátor Košíc Jaroslav Polaček pripomenul, že sv. Alžbeta Uhorská je spätá s mestom už od stredoveku. Jej aktuálne vyhlásenie za patrónku súvisí s tohtoročným titulom Košíc ako Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva. "V histórii mesta sme naďabili na pečať z 13. storočia, na ktorej je vyobrazená sv. Alžbeta. Napriek tomu, že je patrónkou Dómu sv. Alžbety a arcidiecézy, nikdy dosiaľ nebola vyhlásená za patrónku mesta. Aj preto, že Košice sú Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, chceme túto vec akosi historicky uzavrieť. Svätá Alžbeta bola známa svojou charitatívnou činnosťou, bola naozaj srdcom dobrovoľníčka, robila všetko preto, aby pomáhala chorým, sirotám, chudobným, a myslím, že dnešná doba potrebuje takýchto ľudí, ku ktorým sa dokážeme hlásiť a ich odkaz ďalej šíriť," povedal Polaček.

Návrh na vyhlásenie patrónky mesta schválilo mestské zastupiteľstvo 11. apríla a voľbu odobril arcibiskup Bober. Ako uviedol, v máji požiadal v tejto veci vatikánsku Kongregáciu pre Boží kult a disciplínu o rozhodnutie. Príslušná kongregácia v dekréte z 18. októbra vyjadrila súhlas a potvrdila, "že svätá Alžbeta Uhorská je nebeskou patrónkou Košíc". "Žiadosť mesta som pochopiteľne veľmi vítal, pretože ja som to aj tak vždy bral, že Alžbeta je patrónkou nielen katedrály, teda biskupského chrámu, ale aj celých Košíc," povedal Bober novinárom.

Pochádzala z rodu Arpádovcov

Vyhlásenie patrónky mesta bude v katedrále počas odpustovej slávnosti 17. novembra o 10.30 h. Súčasťou aktivít s tým spojených bude v piatok 15. novembra od 15.00 h dobročinná akcia. "Nazvali sme to Polievka sv. Alžbety, bude symbolicky vydávaná pred Dómom sv. Alžbety na Alžbetinej ulici a výťažok z nej bude prerozdelený pre ľudí bez domova. Pôjde o Charitný dom na Bosákovej ulici a neziskovú organizáciu Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach," povedala námestníčka primátora Lucia Gurbaľová.

Súčasťou bude aj charitatívna zbierka potravín. 16. novembra sa bude konať požehnanie obrazu sv. Alžbety Uhorskej, ktorý zdobí vestibul Historickej radnice. V ten deň večer bude v katedrále divadelná rekonštrukcia života patrónky Košíc.

Svätá Alžbeta Uhorská sa narodila v roku 1207 a bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Známa je ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok