Milióny prídu o svoje domovy. Šéf OSN vyzval na ochranu klímy

TA3 SITA
3.11.2019 18:08

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval ázijské krajiny, aby sa zbavili závislosti svojho hospodárstva na uhlí a prestali tak výraznou mierou prispievať k zhoršovaniu klimatickej krízy, na ktorú práve ony najviac doplatia.

Milióny prídu o svoje domovy. Šéf OSN vyzval na ochranu klímy
SITA/AP

Práve ázijské štáty by mali stáť podľa Guterresa "v prvej línii" boja proti uhlíkovej ekonomike, žiaľ, skutočnosť je opačná. Šéf OSN v rozhovore s novinármi v thajskej metropole Bangkok pripomenul výsledky čerstvej, v utorok zverejnenej vedeckej prognózy, ktorá hovorí o tom, že vinou klimatických zmien bude život 237 miliónov obyvateľov ázijských krajín do roku 2050 ohrozený záplavami a územia, ktoré dnes obývajú, budú neobývateľné.

"Môžeme polemizovať o presnosti tých čísel, ale trend je jednoznačný," varoval Guterres. Podľa zmienenej štúdie, ktorú v utorok zverejnila americká mimovládna organizácia Climate Central, do polovice tohto storočia príde o svoje súčasné domovy 93 miliónov Číňanov, 42 miliónov Bangladéšanov, 36 miliónov Indov, 31 miliónov Vietnamcov, 23 miliónov obyvateľov Indonézie a 12 miliónov obyvateľov Thajska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok