K astronautom smeruje veľký náklad, dostanú aj rúru na pečenie

TA3 TASR
2.11.2019 16:51

Nákladná kozmická loď Cygnus NG-12 spoločnosti Northrop Grumman odštartovala v sobotu o 14.59 h SEČ z kozmodrómu na ostrove Wallops Island ležiacom pri pobreží amerického štátu Virgínia k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Vezie tam viac ako 3,7 tony zásob a technického vybavenia.

Kozmickú loď vyniesla do vesmíru nosná raketa Antares. Na ISS dopraví aj materiál na niekoľko experimentov. Súčasťou nákladu je i rúra na pečenie, pomocou ktorej si astronauti budú môcť pripraviť čerstvé jedlo, ako napríklad sušienky. "Pri budúcich dlhodobých vesmírnych misiách môže mať čerstvo upečené jedlo pre členov posádky psychologické a fyziologické výhody a budú mať na výber širšiu škálu výživnejších jedál," uviedol na svojej stránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

spac_ac1100ae-a52e-2e54.jpg

Posádka ISS bude testovať aj vestu AstroRad určenú na ochranu astronautov pred nebezpečným žiarením vo vesmíre. Vesta je tiež navrhnutá ako dodatočná ochrana ľudí na Zemi pracujúcich v prostrediach, kde môžu byť vystavení rádioaktívnemu žiareniu.

S ISS sa loď Cygnus NG-12 spojí v pondelok. Zároveň to bude prvýkrát, čo sa na obežnej dráhe okolo Zeme ocitnú dve kozmické lode Cygnus. Loď Cygnus NG-11 odštartovala 17. apríla a po odpojení sa od ISS v auguste sa stále nachádza na obežnej dráhe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok