Vylučuje obchody s USA. Trump dohodu o brexite kritizuje

TA3 TASR
1.11.2019 00:45

Americký prezident Donald Trump kritizoval vo štvrtok "rozvodovú" dohodu o brexite, ktorú britský premiér Boris Johnson dosiahol s Európskou úniou. Podľa šéfa Bieleho domu totiž znemožňuje uzavrieť Londýnu budúcu obchodnú dohodu so Spojenými štátmi.

Jeho vyjadrenia sa rozchádzajú s predošlými

"Táto dohoda... nemôžete to urobiť, nemôžete obchodovať. Nemôžeme uzatvoriť dohodu so Spojeným kráľovstvom," povedal Trump v rozhovore s popredným zástancom brexitu Nigelom Farageom v jeho programe v britskej rozhlasovej stanici LBC. Trumpove vyjadrenia sa rozchádzajú s jeho predošlým vyhlásením zo septembra o tom, že s Johnsonom úzko spolupracuje, aby dosiahli "nádhernú obchodnú dohodu" oboch krajín po tom, ako Británia vystúpi z EÚ.

Johnson sa tento mesiac s Bruselom dohodol na revidovaných podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva, upravenú dohodu však dosiaľ nepresadil v parlamente. V tejto súvislosti dúfa, že predčasné parlamentné voľby v Británii, stanovené na 12. decembra, prelomia patovú situáciu, keď mu prinesú väčšinu na ratifikáciu dohody. Americký prezident vstúpil do debaty o brexite v deň, keď britskí politici odštartovali predvolebnú kampaň. Johnson počas nej zavítal do školy a obliekol sa do bieleho plášťa počas návštevy nemocnice. V parlamente ešte v stredu povedal, že dosiahol "úžasnú dohodu" s EÚ a vo štvrtok prisľúbil, že Británia vystúpi z Únie v najnovšom stavenom termíne 31. januára budúceho roka.

Chce, aby sa spojili

Trump Farageovi povedal, že obchod medzi Spojeným kráľovstvom a Spojenými štátmi by mohol oproti terajším objemom "mnohonásobne" vzrásť a dosiahnuť "určite oveľa väčšie čísla", než Británia v súčasnosti zaznamenáva v Európskej únii. Farage, blízky spojenec Trumpa, v roku 2016 kritizoval vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu za "zasahovanie" do britskej demokracie po tom, ako sa vyjadril k možným americko-britským obchodným dohodám po brexite, pripomína AFP.

Farage v súčasnosti mlčí v súvislosti s dohadmi, že by mohol vytvoriť s Johnsonom volebné spojenectvo s cieľom zabrániť rozdeleniu hlasov za brexit. Farageova Strana brexitu, ktorá získala najväčší podiel britským hlasov v májových voľbách do Európskeho parlamentu, spustí svoju oficiálnu predvolebnú kampaň v piatok.

Trump však povedal: "Bol by som rád, keby ste sa vy a Boris spojili, pretože vy máte skutočne nejaké počty (voličov), pretože ste si v posledných voľbách viedli úžasne a on vás veľmi rešpektuje." Farage uviedol, že by sa postavil "priamo za" Johnsona, avšak len vtedy, keby konzervatívny premiér "upustil od tejto hroznej dohody" s EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok