Krajiny V4 pre migrantov porušili právo, tvrdí advokátka súdu EÚ

TA3 SITA
31.10.2019 13:46

Česká republika, Maďarsko a Poľsko porušovali právo Európskej únie, keď odmietli splniť ňou stanovené migračné kvóty. Vo svojom právnom posudku to tvrdí generálna advokátka Súdneho dvora EÚ Eleanor Sharpston. Podľa nej by mal súd rozhodnúť, že dané tri krajiny "nesplnili ich povinnosti vyplývajúce z práva EÚ". ČR právny názor advokátky študuje.

Členské štáty EÚ sa v roku 2015 dohodli na premiestnení 160-tisíc utečencov z Talianska a Grécka, ktoré sa v tom čase potýkali s prílevom tisícok migrantov. Česká republika, Maďarsko a Poľsko však za dva roky, počas ktorých schéma kvót fungovala, neprijali takmer žiadneho.

Český premiér Andrej Babiš oznámil, že jeho vláda právnu radu generálnej advokátky Súdneho dvora Európskej únie študuje. Pripomenul, že stanovisko advokátky Sharpstonovej je ešte nové, nie je právne záväzné a Česká republika ho analyzuje.

Hoci takéto odporúčania nie sú právne záväzné, Súdny dvor EÚ sa nimi zvyčajne pri rozhodovaní riadi. Babiš vyhlásil: "Musíme počkať, kým súd vydá rozhodnutie, ktoré je už záväzné." V minulosti označoval systém kvót pre žiadateľov o azyl za "neprijateľný a rozvratný".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok