Maďari prerušili rokovania o spájaní. Rozdeľuje ich kľúčová vec

TA3 TASR
31.10.2019 13:01

Rokovanie piatich maďarských strán sa prerušilo. Informoval o tom tlačový tajomník mimoparlamentnej SMK Róbert Králik. Strany sa nedokázali dohodnúť na vylúčení prípadnej povolebnej spolupráce so Smerom-SD.

Odmietli kompromis

Rokovania sa konali v centrále SMK. Most-Híd a MKDA podľa Králika spoluprácu so Smerom-SD podmieňujú prípadným konsenzom maďarských strán, ktoré by sa dostali do parlamentu. Argumentujú podľa Králika tým, že vylučovaním strany zo spolupráce sa znižuje koaličná schopnosť prípadného spoločného subjektu.

Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme uviedla, že rokovanie ukončila SMK s tým, že požiadala delegáciu strán Most-Híd a MKDA, aby opustila rokovaciu miestnosť. "Urobili tak po tom, ako odmietli všetky kompromisné návrhy prezentované stranami Most-Híd a MKDA," priblížila Magdeme s tým, že strana je sklamaná z postupu SMK. "Ukázalo sa, že pre niektorých je aj po desiatich rokoch nenávisť oveľa dôležitejšia ako záujmy spoločnosti," dodala.

Budú ďalšie rokovania?

Králik potvrdil, že SMK, MF a Spolupatričnosť budú v rokovaniach pokračovať. "Musia si vydiskutovať, akou formou by sa dala vystavať kandidátka," dodal Králik. Nevylúčil, že k rokovaniu sa opäť vráti aj celá pätica strán. Rokovania podľa Mosta-Híd jednoznačne potvrdzujú, že pre SMK a Spolupatričnosť je naháňanie politických bodov dôležitejšie, ako zabezpečiť jednotné zastúpenie Maďarov. "My sa naďalej snažíme dosiahnuť to, čo je dôležité pre našich voličov, zabezpečiť zastúpenie Maďarov, národnostných menšín a regiónov v parlamente a vo vláde," doplnila hovorkyňa Mosta-Híd.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce. Nateraz sa na spolupráci dohodol len vládny Most-Híd s mimoparlamentnou stranou MKDA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok