Fed znížil svoju hlavnú sadzbu, podľa Powella nastane pauza

TA3 TASR
30.10.2019 20:26

Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell signalizoval, že cyklus uvoľňovania čaká pauza. Fed v súlade s očakávaniami uvoľnil menovú politiku, keď znížil svoju kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov do pásma 1,50 % až 1,75 %. To bolo už tretie zníženie hlavnej sadzby v tomto roku.

Fed znížil svoju hlavnú sadzbu, podľa Powella nastane pauza
SITA/AP

Uvoľňovanie menovej politiky by malo podporiť ekonomiku a zabezpečiť, že obchodné spory a globálne spomalenie ju nestiahnu do recesie. FOMC vo svojom vyhlásení mierne zmenil rétoriku spôsobom, ktorý experti interpretujú ako signál pauzy v cykle uvoľňovania. Z vyhlásenia napríklad vypadlo slovné spojenie, že Fed "bude konať tak, ako bude potrebné", aby ekonomika pokračovala v expanzii. Namiesto toho sa vo vyhlásení uvádza, že Fed bude "monitorovať dôsledky prichádzajúcich informácií pre výhľad ekonomiky".

Dvaja členovia FOMC z desiatich hlasovali proti uvoľneniu menovej politiky. Boli to šéfka Fedu v Kansas City Esther Georgeová a šéf bostonského Fedu Eric Rosengren, ktorí hlasovali proti všetkým trom zníženiam v tomto roku. Fed vo vyhlásení prakticky nezmenil svoj opis stavu ekonomiky, keď uviedol, že trh práce je silný a že ekonomická aktivita rastie miernym tempom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok