Hľadajú nového šéfa ÚDZS, Kalavská chce pravidlá pre záchranky

TA3 SITA
30.10.2019 15:18

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce v skrátenom legislatívnom konaní prijať pravidlá pre výber záchraniek. Povedala to na brífingu po rokovaní vlády s tým, že momentálne je poverený riadením Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zástupca.

Hľadajú nového šéfa ÚDZS, Kalavská chce pravidlá pre záchranky
TASR/Martin Baumann

"Hľadáme človeka, ktorý by toto riadenie zobral. To, čo ho tam čaká, nie je prechádzka ružovým sadom," povedala Andrea Kalavská. Ako uviedla, keby parlamentom prešlo prvé čítanie o zákone o dlhodobej starostlivosti a stratifikácia, chcela predložiť na zdravotníckom výbore pozmeňujúce návrhy, ktoré by vylepšili zákon, čo sa týka záchraniek. "Ale keďže teraz nám to odpadá, dohodli sme sa, že to dáme skráteným legislatívnym konaním, aby sme mohli dať jasnejšie pravidlá na výber záchraniek a siahnuť aj na tie licencie, ktoré už boli dané," informovala šéfka rezortu s tým, že chce stihnúť predložiť tento zákon na novembrovej schôdzi parlamentu.

"Opakovane som riešila s právnikmi, či sa to dá zrušiť, bolo mi mnohými právnikmi povedané, že to nie je možné. Ak sa potvrdí, že tam nebolo všetko v poriadku, som za všetky možnosti," povedala ministerka zdravotníctva. Ako dodala, už sa rozprávala s vedením štátnych záchraniek, ktoré sú v gescii ministerstva zdravotníctva, teda košickou a bratislavskou, aby sa pripravili, keby náhodou museli obhospodáriť viac bodov, ako majú.

V súvislosti s predmetným výberovým konaním ministerstvo zdravotníctva iniciovalo v rámci svojej pôsobnosti konkrétne právne kroky a podalo podnet na prešetrenie na generálnu prokuratúru. Ako informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, ministerstvo v najbližšom období predloží návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy. Jeho predmetom bude nastavenie takých pravidiel a postupov v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a v budúcnosti vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch v súvislosti s predmetným výberovým konaním zverejnené.

"Čo sa týka možného zrušenia tendra, podľa právneho výkladu MZ SR jeho zrušenie nie je možné. Opakovane uvádzame, že ministerstvo nedisponuje zákonnou pôsobnosťou zrušiť predmetné výberové konanie," uviedla Zuzana Eliášová. Jednotlivé subjekty, ktoré prezentujú svoje právne názory o možnosti zrušenia tendra neiniciujú podľa ministerstva konkrétne kroky, dávajú len všeobecné vyhlásenia, ktorými podľa rezortu zavádzajú verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok